Cégvilág

Alkut kötnének a kenőpénzt fizető cégekkel a Gripen-ügyben

Az amerikai és a brit nyomozó hatóságok stockholmi hírek szerint alkut kötnének a kenőpénzeket fizető cégekkel. A Gripen-ügyben érintett cégek kvázi kivásárolnák magukat a gyanú szerint többek között Magyarországon elkövetett korrupció utáni nyomozásból.

A magyar ügyészség korábban vizsgálódott a Gripenek beszerzése kapcsán, ám az eljárást már tavaly májusban lezárták, mert nem találtak bűncselekményre vagy a közérdek sérelmére utaló adatokat. Így Magyarországot nem érinti, hogy az Egyesült Államok és Anglia nyomozó hatóságai megállapodtak a British Aerospace Systemmel (BAE) és a svéd Saabbal arról, hogy az érintett cégek a vadászgépek eladása érdekében kifizetett kenőpénzek miatt hajlandók büntetést fizetni – írja a Népszabadság.

Cserében az angol hatóságok - amennyiben az alkura az angol Korrupcióellenes Hivatal, az SFO is áldását adja - lezártnak tekintik az ügyet. Az SFO lapunknak cáfolta, hogy az angol hatóságok lezártnak tekintetnék a Gripen-ügyet. "Ez egy élő és aktív ügy, éppen ezért nem áll módunkban sajtóértesüléseket kommentálni" - válaszolta londoni tudósítónk érdeklődésére az SFO szóvivője.

Az angol törvények értelmében ezután már nem adhatnak ki adatokat Svédországnak. Christer van der Kwast, a svéd korrupciós ügyeket vizsgáló főügyész szerint - mint lapunk stockholmi tudósítójával, Staffan Pergerrel közölte - ezzel az alkuval az ő kezét is megkötötték, de üzente: a magyar, a cseh és a dél-afrikai hatóságok a saját állampolgáraik és intézményeik ellen folytathatják az eljárást tovább.

Ügyészségi források szerint erre nálunk legfeljebb akkor kerülne sor, ha az ügyben külföldről jogsegélykérelem érkezne, esetleg valamilyen kétségbevonhatatlan bizonyíték kerülne napvilágra. Könnyen lehet azonban, hogy a vesztegetés - ha egyáltalán történt ilyen - mára elévült. Bár a svéd ügyészség többször jelezte, hogy kiterjesztik a nyomozást a budapesti szálak vizsgálatára is, ám hivatalos jogsegélykérelem nem érkezett.

kenőpénz SFO BAE Gripen bűncselekmény British Aerospace System nyomozás korrupció
Kapcsolódó cikkek