Cégvilág

Az alapító unokája vezeti a Toyotát

A jelenleg 53 éves Akio Toyodára kemény mujnka vár, mert a többi globális autógyárhoz hasonlóan a világelső forgalma jelentősen visszaesett a nemzetközi recesszió hatására.

A múlt hónapban a Toyota bejelentette, hogy fennállása óta a legnagyobb éves veszteséget szenvedte el és arra figyelmeztetett, hogy az idei év még rosszabbnak bizonyulhat. Az idén március 31-vel zárult üzleti évben a nettó vesztesége 437 milliárd jen, vagyis 4,6 milliárd dollár volt - írja a BBC.

A vállalat most az alapító unokáját választott meg új elnökévé. Akio Toyoda új vezetőség élén áll majd, amelynek tagjai között négy új ügyvezető alelnök is lesz. Elemzők szerint a most távozó volt elnök, Katsuaki Watanabe megfizette a vállalat jelenlegi problémáinak árát. Ennek ellenére alelnökként folytatja tevékenységét a Toyotánál.

"Ha a Toyota elbukik, az egész japán gazdaság bukik vele. Ha azonban sikeres, a gazdaság helyreáll majd" – vélekedik Masaaki Sato autóipari elemző, számos, a vállalatról szóló könyv szerzője.

A Toyotát 1937-ben alapította Kiichiro Toyoda. A névváltásra oka az üzletben keresendő, a Toyota név ugyanis japánul szerencsésebbnek hangzik, mint a Toyoda.

unoka elnök Toyota veszteség válság
Kapcsolódó cikkek