Cégvilág

Eladta a GM a Saabot

A General Motors közölte: megállapodást kötött a svéd luxusautógyártó Koenigsegg Automotive AB-val a Saab eladásáról.

A ma nyilvánosságra hozott egyezség értelmében a Saab átvételét 600 millió dollárral támogatja az Európai Befektetési Bank, az összegre a svéd állam vállal garanciát. Minden, a márkával kapcsolatos további költséget a GM és a Koenigsegg áll – jelenti az AP.

Az ügylet – amely a GM Europe elnöke szerint egy lépés a konszern újrafeltalálásának folyamatában – várhatóan a harmadik negyedév végén zárul le. Carl-Peter Forster leszögezte: az innovációt, üzleti érzéket és pénzügyi erőt kombináló Koenigsegg befektetése lehetővé teszi, hogy a Saab megerősödve kerüljön ki a folyamatból.

A GM zürichi szóvivőjének bejelentése szerint egyelőre nem született hivatalos bejelentés az árról, mint hogy előzetes megállapodásról van szó. A Koenigsegg Automotive AB hétfőn leadott cégbírósági dokumentumai szerint a vállalat a Saab felvásárlását követően Koenigsegg Group néven  új formában folytatja tevékenységét.

A Saab február huszadikán kért csődvédelmet, a cég április közlése szerint húsz aktívan érdeklődő befektető jelentkezett érte.

A csődeljárás megkezdését követően a vállalat leállította a trollhattani gyár termelését. A márka megmentésére megmozdult a svéd közvélemény: négy nap alatt több mint 10 ezren regisztráltak a február 22-én létrehozott rescue-saab.com honlapon. A Saab tulajdonosok közösségi honlapjain "Vorte for Saab!", és "Saab, we can belive in!" bannerek keringenek és már kapható "Save Our Saab" póló is.

Koenigsegg Saab General Motors Európai Befektetési Bank GM befektető
Kapcsolódó cikkek