Cégvilág

Gyógyszeripari tanszéket alapítanak a Sanofinál

A BME és a sanofi-aventis együttműködést írt alá a k+f, a vegyész- és biomérnök képzés színvonalának növelése érdekében. A cégnél kihelyezett gyógyszeripari tanszék létesül.

Magyarországon a felsőoktatás általános problémájának tartják, hogy az intézmények képzési tematikája nincs összhangban a vállalati szektor igényeivel. Ellenpélda lehet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a sanofi-aventis/Chinoin több évtizedes együttműködése.

Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium versenyképességért felelős szakállamtitkára szerint a stratégiai partnerkapcsolat alapvető szerepet játszik a kutatás-fejlesztésben. A vállalati és az oktatási szféra együttműködése segíti a tudomány fejlődését, melyből a társadalom egésze profitál. Ennek szellemében a kormányzat hármas alappilléren nyugvó stratégiát dolgozott ki a gyógyszeripar támogatására. Kiemelt feladat a versenyképes környezet megteremtése, a k+f támogatása és a gyakorlati oktatás fejlesztése - tette hozzá.

A stratégiai együttműködés célja, hogy kiszélesítsék és még jobban összehangolják a k+f tevékenységet, valamint olyan képzési lehetőséget teremtsenek, amely hosszútávon szolgálja a magyar gyógyszeripar fejlődését. Ha nincs partnerség a politika, a tudomány és a gazdaság szereplői között, a szektor nem tud hozzájárulni a válságból való kilábaláshoz – jelentette ki Frédéric Ollier, a sanofi-aventis/Chinoin vezérigazgatója.

A BME kutatóinak szaktudását és alkalmazott tudományhoz való hozzáállását már a Chinoin alapításakor felfedezte a vállalat vezetése. Az együttműködés nem csak a tudomány fejlődését támogatja, de az ifjú tehetségek elhelyezkedésére is pozitívan hat – tette hozzá Péceli Gábor, az Budapesti egyetem rektora. A vállalatnál kihelyezett gyógyszeripari tanszék létesül, melynek szakmai vezetését a BME és a vállalat közösen látja majd el. A legtehetségesebb fiatal vegyész- és biomérnökök a sanofi-aventis/Chinoin által támogatott PhD ösztöndíjra pályázhatnak, valamint a hat héttől akár több évig terjedő szakmai gyakorlati lehetőségnek köszönhetően a gyógyszerkémia aktuális problémáinak megoldásán dolgozhatnak a Chinoin-ba kerülő mérnökhallgatók.

BME együttműködés sanofi-aventis/Chinoin
Kapcsolódó cikkek