Cégvilág

Kínai cégé lenne a Pierre Cardin - itt a kínai fellendülés?

Egy kínai cipőgyár, a Guangzhou Jiansheng Trading Ltd meg akarja venni a francia Pierre Cardint, az egyik legrégebbi nyugat-európai divatházat és -márkát, írta vasárnap a Csuangcsuban megjelenő Guangzhou Daily, a kínai magáncég elnökét idézve.

A cég korábban a Cardin-termékek kínai terjesztője volt, innen az ismeretség. Most körülbelül 200 millió eurót kínál a francia vállalatért.

A kínai kormány e hónap elején rendeletben kötelezte a vállalatokat, hogy még szerződéskötés előtt jelentsék be külföldi felvásárlási terveiket, ugyanis rohamosan nő az ilyen jellegű tőkekiáramlás Kínából.

Kína gazdaságának regenerálódására utal az is, hogy az ország 72 nagy és közepes acélkohója májusban 1,262 milliárd jüan (185 millió dollár) összesített profitot termelt, tavaly október óta első ízben volt nyereség az összesítés szintjén, közölték a kínai vas és acéltermelők szövetségében (CISA) vasárnap. 
 
Hozzátették: májusban megtorpant az acéltermékek áresése, miután a kormány gazdaságösztönző programjának köszönhetően nőtt a kereslet.

A kínai fellendülés tavasz óta érződik a nemzetközi nyersanyagárakon - a réz szabadpiaci ára 64 százalékkal, a nikkelé 34 százalékkal magasabb az év elejinél a londoni fémtőzsdén -, de az áremelkedést fékezi, hogy Kína igyekszik lenyomni a szerződéses árakat. A kínai acélipar - a világ legnagyobbja - képviselői jelenleg a vasérc árának legalább 40 százalékos csökkentéséről tárgyalnak a fő bányatársaságokkal. Az új árak július elsejétől lépnének érvénybe tizenkét hónapra.

Kínában a kormány több mint 8 százalékos gazdasági növekedést vár a harmadik negyedévben, és több mint 9 százalékos többletre számít az utolsó negyedévben, rendre éves összehasonlításban, mondta pénteken a kínai kormány tervhivatala, az Országos Fejlesztési és Reformbizottság egyik vezetője egy gazdasági tanácskozáson.

Kína hazai össztermékének (GDP) növekedése az első félév átlagában minden bizonnyal 6,5 százalékra gyorsult az első negyedévi, 6,1 százalékos ütemről, mindkettő éves összehasonlításban, írta a kínai
tervhivatal egyik munkatársa a China Cescurities Journal szerdán megjelent számában. A kínai statisztikai hivatal előzetes, nem hivatalos becslése szerint a már a most záruló második negyedévben is 8 százalék körül lehetett.

A kínai kormány ősszel közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális beruházásokra, a belső fogyasztás ösztönzésére. Az ipari termelés javulása és a belső hitelezés gyors növekedése arra vall, hogy a kormányzati segítség kezdi éreztetni hatását.

Kína gazdasága számára a Világbank nemrég javította ez évi növekedési előrejelzését, 7,2 százalékra a tavasszal jósolt 6,5 százalékról. A kínai kormány elérhetőnek tart 8 százalékos évi átlagos ütemet is idén. Kína hazai összterméke tavaly 9 százalékkal, 2007-ben 13 százalékos, rekord ütemben bővült.

A fejlett országok a kínai gazdaságtól, az ottani belső fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.
 

Guangzhou Jiansheng kínai acélipar kínai cég pierre cardin
Kapcsolódó cikkek