Cégvilág

Kormányhoz és az MSZP-hez fordulnak a gyógyszerészek

A gyógyszerészi szakmai érdekvédelmi szervezetek közösen fordulnak a kormányhoz a gyógyszerellátó rendszer szabályozásának teljes körű felülvizsgálata érdekében - jelentették be a ma délelőtti sajtótájékoztatójukon.

A teljes körű szabályozásig is soron kívüli jogszabály módosítást sürgetnek a patikaalapítási szabályok változtatása érdekében.

A gyógyszerellátó rendszer teljes körű felülvizsgálatáig az új patikák alapításának a lehetősége a gyógyszertárral már ellátott területeken szűnjön meg - kérik a szervezetek. Azt is igénylik, hogy a patikalétesítés 2010. január 1-jén hatályba lépő további deregulációját töröljék és szüntessék meg a gyógyszertárláncok létesítését lehetővé tevő jelenlegi szabályokat. Mindaddig új fúziókra ne legyen lehetőség, amíg az új szabályozás ebben a kérdésben végleges megoldást nem hoz.

Ennek érdekében a gyógyszerészi szervezetek soron kívüli tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi miniszterrel, az országgyűlés egészségügyi bizottságával, az MSZP elnökével és annak frakciójával. A kérést a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerész Egyesület és a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége együtt fogalmazta meg.

A közös fellépést az Európai Közösség Bíróságának május 19-ei döntései kapcsán fogalmazták meg, amellyel a testület megerősítette, hogy minden uniós tagállam joga az egészségügy és ezen belül a gyógyszerészet nemzeti hatáskörű szabályozása. A bíróság ítéletében kimondta, hogy a betegek biztonságos és minőségi gyógyszerellátásának a szakmailag és egzisztenciálisan független gyógyszerész a letéteményese. Ennek érdekében az uniós országok kormányainak joguk van arra, hogy a gyógyszertárak tulajdonlását és működtetését gyógyszerészeknek tartsák fenn.

gyógyszerészek EU-Bíróság
Kapcsolódó cikkek