Cégvilág

Nem lesz gázáremelés, mégis többet fizetünk érte

Az E.ON AG és a magyar kormány keddi megállapodása nyomán július elsejétől nem emeli meg a német szolgáltató a nettó gázárat. A kormánynak továbbra is egyértelmű szándéka hogy októbertől csökkenjen a gáz ára - mondta Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Az E.ON és a magyar kormány megállapodása szerint a magyar kormány olyan jogszabályi környezet megteremtését vállalja, amelynek segítségével 2010. december 31-ig egy külön díjelemen keresztül az E.ON részére megtéríti a keletkezett, összesen 60 milliárd forint többletköltséget, amely a közüzemi gázpiacon az importár- és az árfolyamváltozás miatt keletkezett.

Oláh Lajos a 60 milliárd forintos díjelemről elmondta: "ez egy beépített tényező, amely a gázárban kerül kifizetésre, de emiatt július elsejétől nem következik be nettó gázár-emelkedés". Hozzátette: "most építünk be egy olyan importár-korrekciós tényezőt jogszabályra alapozva, amely ennek a fedezetét fogja megteremteni."

A gázárszámításnál mégis figyelembe kell vennünk azt, amire korábban már felhívtuk a figyelmet: a gáz nettó ára ugyan nem változik, de mivel az áfa öt százalékponttal emelkedik, ezzel együtt a gáz ára is vélhetően nőni fog. Korábbi cikkünkben elolvashatja, hogy a szakértők eredetileg miért számítottak a nettó gázár csökkenésére.

július e.on ag gázáremelés gáz kormány E.On gázár
Kapcsolódó cikkek