Cégvilág

Újabb két H1N1 gyanús beteg Szombathelyen

Újabb két beteget kezelnek az új típusú influenza gyanúja miatt a szombathelyi Markusovszky Kórházban - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Lakner László, a kórház elnök-vezérigazgatója.

A Fülöp-szigeteki házaspár hétfő délelőtt jelentkezett a kórházban. Az egyik beteg lázas állapotban izomfájdalomra, a másik pedig köhögésre panaszkodott; kivizsgálásuk még tart. A sajtótájékoztatót eredetileg azért hirdették meg, hogy annak a két ausztrál betegnek az állapotáról adjanak információt, akit vasárnap az új influenzára utaló tünetekkel szállítottak át Szombathelyre a győri kórházból, ám első gyorstesztjük negatív volt. A mintákat elküldték az Országos Epidemiológiai Központba, de az eredmény még nem érkezett meg, ezért nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a H1N1 vírussal fertőződtek volna - jelentette ki Lakner László.

A vasárnap érkezett két beteg állapota az elnök-vezérigazgató közlése szerint jó, már gyógyulófélben vannak, ezért az esetleges fertőződésről készült eredmények nem a további kezelésük érdekében fontosak, hanem azok számára, akikkel esetleg érintkeztek, de akik közül még senki nem mutat influenzás tüneteket - fűzte hozzá.

Schneider Ferenc, a Vas Megyei Markusovszky Kórház fertőzőosztályának osztályvezető főorvosa elmondta: egy középkorú testvérpárról van szó, akik Ausztráliából rokonlátogatóba érkeztek Magyarországra és akiket azért szállítottak Szombathelyre, mert a megyei kórház látja el a régióban az esetleges új influenzás betegeket. Hangsúlyozta: elővigyázatosságból az ausztráliai testvérpárt - nőt és férfit -, valamint a szintén középkorú Fülöp-szigeteki házaspárt is elkülönítették addig, amíg a véglegesnek tekinthető eredmények meg nem érkeznek - számol be a teol.hu az MTI alapján.

"Az influenzát azonban sehol a világon nem lehet karanténba zárni" - mondta. A főorvos hozzátette: mindkét páros külföldről érkezett repülővel, a tapasztalt tüneteket pedig nemcsak az új influenza, hanem számos más kórokozó is okozhatta. Magyarországon eddig még senki nem fertőződött meg az új típusú influenzával.

Elhangzott az is, hogy a Fülöp-szigeteki házaspár Bécsben valószínűleg már járhatott orvosnál, mert német nyelvű felirattal ellátott gyógyszerek - lázcsillapító és köhögéscsillapító - voltak náluk. Az intézmény elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztató végén közölte, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a kórház honlapján minden reggel kommünikét tesznek közzé a szóban forgó betegek állapotáról, így várhatóan ott közlik majd az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumi vizsgálatának eredményét is.

Szombathely H1N1 influenza gyanú
Kapcsolódó cikkek