Cégvilág

Évente 7500 halálos baleset történik, köztük 193 a gyermek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egészségügyi Minisztérium mai sajtótájékoztatóján arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben nem történik hatékony beavatkozás, a gyermekbalesetek száma és súlyossága növekedni fog.

A WHO gyermekbalesetek megelőzéséről szóló európai jelentéséből az derült ki, hogy évente 42 ezer gyermek és 20 év alatti fiatal hal meg véletlen balesetek következtében az Európai régióban. Hazánkban évente közel 1 millió embert látnak el a kórházakban baleset miatt, közülük 7500 a halálos kimenetelű, s közöttük 193 a gyermek. Magyarországon tehát minden hatodik gyermek véletlen balesetben hal meg.

Kiemelkedő helyen állnak a közlekedési balesetek, vízbefúlás, mérgezések, égési sérülések és esések. A felnőttkori baleseteket is figyelembe véve több mint 200 ezer ember kórházi ellátására kerül sor évente, ami több milliárd forintot emészt fel. Ám a WHO becslései szerint 1 euro befektetéssel 29 euró megtakarítást lehetne elérni például a kerékpáros sisakok alkalmazásával. Az Egészségügyi Minisztérium – a WHO irányelveket és tapasztalatokat is figyelembe véve – stratégiai tervet készít, ami a megelőzésre fordított összeg többszörös megtérülését biztosíthatja.

WHO gyermekbalesetek Egészségügyi Minisztérium
Kapcsolódó cikkek