Cégvilág

"Kiürült" Las Vegas

Húszéves mélypontot ért el az idei második negyedévben a kiadatlan főbérleti lakások száma az Egyesült Államokban, és a történelmi mélyponthoz közelítő ráta még magasabb is lehet - véli a Reis Inc. ingatlankutató szervezet.

Országos szinten a kiadásra váró, üres ingatlanok aránya 7,5 százalékos volt, az arány a legmagasabb 1987 óta – jelenti a Reuters. A rekordmagasságot - 7,8 százalékkal - 1986-ban érte el a kiadatlan lakások aránya.

Az amerikai a bérlakás-piacon erősen érezteti hatását. A legtöbb bérlő ugyanis a 18-24 évesek korosztályából kerül ki, akiket a a leginkább sújt. A tulajdonosok a lakbérek csökkentésével és egyéb engedmények nyújtásával próbálják a bérlakásokat kiadni.

Az Egyesült Államok legnagyobb lakáspiacának számító New Yorkban az üresedések aránya 0,5 százalékkal 2,9 százalékra nőtt, annak ellenére, hogy a bérleti díjak 1,7 százalékkal csökkentek csak az előző negyedévhez képest. Más régiókban, így Las Vegasban, San Franciscóban és a kaliforniai San Joseban a bérlések aránya 2 százalékkal csökkent.

Országos szinten a Reis elemzői szerint a helyzet tovább romolhat, hiszen az év végére várhatóan 100 ezer új egység jelenik meg a piacon. Az intézet vezető elemzője szerint nyilvánvaló, hogy a – mivel a recesszió csak 2010-ben érhet véget – az ingatlanpiacnak még el kell viselnie néhány kellemetlen negyedévet.

Las Vegas bérleti díj bérel lakás New York ingatlanpiac válság
Kapcsolódó cikkek