Cégvilág

Mi lesz az önkormányzati negyed lerobbant telkével?

Javaslatot készít a VI. kerületi városvezetés a korábban a kormányzati negyednek kijelölt terület rendbetételére.

Terézváros vezetése azt szeretné, ha a Nyugati Pályaudvar mögötti telken park épülne sportpályákkal, de nyíltszíni parkoló létesítésének lehetősége is felvetődött.

A lepusztult ingatlan átmeneti hasznosítását nehezíti, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és az önkormányzati vezetők nyilatkozatai alapján a felek egymásra hárítanák a költségeket, illetve azok java részét.

A vagyonkezelő szerint a terület parkosítása lényegesen többe kerülne, mint a jelenlegi állapot fenntartása, és az is előfordulhat, hogy az ideiglenes hasznosítás újabb botrányt okoz. Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője közölte, miután a kormányzati negyed körül egyébként is sok a vita, valamint hűtlen kezelés miatt nyomozás indult az elvetélt projekt ügyében, nehezen lenne megindokolható, miért kell több tízmillió forintot költeni egy olyan beruházásra, amit valószínű, rövid időn belül el kell bontani.

Hatvani Csaba alpolgármester szerint az ingatlan parkosításának haszna pénzben nem kifejezhető, különös tekintettel arra, hogy a környék lakói rendszeresen panaszt tesznek a terület elhanyagoltsága miatt. A kormányzati negyed projekt sikertelensége után az állam azt tervezte, eladja a területet, de az MNV Zrt. szerint a korábban tízmilliárd forintra értékelt telekért a gazdasági válság miatt csak négymilliárdot kínáltak az érdeklődők.

A nemzeti vagyonkezelő ezért kivár, arra számít, hogy később emelkedésnek indulnak az ingatlanárak. Így továbbra is bizonytalan, mikor hozhatnak döntést a terület végleges hasznosításáról. Verók István terézvárosi polgármester azonban közölte, a jelenlegi állapot nem elfogadható, addig lobbizik, amíg el nem éri, hogy rendeződjön az elhanyagolt terület helyzete.

A Pénzügyminisztérium egyelőre annyit közölt, foglalkoznak az önkormányzat javaslatával, a témáról később tudnak bővebben nyilatkozni.

PM Kormányzati Negyed telek elhanyagolt
Kapcsolódó cikkek