Cégvilág

"Netbook? Bla bla bla"

Steve Ballmer a Microsoft központjában fogadta a pénzügyi elemzőket szokásos éves találkozójukon. A szoftveróriás vezére tréfálkozva utasította el a netbookok és a nyílt forráskódú rendszerek térhódítását és igyekezett mindenkit meggyőzni arról: megfelelően zárult a Yahooval kötött üzlet.

Steve Ballmernek az elemzői találkozón össze kellett szednie szónoki képességeit, mivel a Yahoo befektetői szemlátomást nem elégedettek a Microsofttal kötött megállapodással. A Yahoo részvényei a bejelentés óta 12 százalékot veszítettek értékükből és az esés folytatódik – jelenti az AP.

A Yahoo befektetőinek többsége készpénzben reménykedett, amit végül nem kapott meg a Microsofttól. Viszont az üzlet értelmében a Yahoonak nem kell többet költenie a keresési üzletágra és megtarthatja a keresési reklámokból származó bevétel 88 százalékát.

Elégedetlen például a Jacob Internet Fundot, amely 100 ezer Yahoo tulajdonosa. Darren Chervitz társ-portfólió menedzser szerint a Yahoo nem kapott annyit, amennyit megérdemel, tekintve, hogy a világ második legnépszerűbb keresőjét üzemelteti.

Steve Ballmer szerint "senki nem érti" a megállapodás lényegét, hiszen a két cég internetforgalmának összeadódásával csak nőhet a keresésből származó reklámbevétel. A keresőkérdésekhez kapcsolódó reklámokat aukciós módszerrel értékesítik, vagyis minél többen jelentkeznek egy reklám pozícióra, annál nagyobb árat lehet kérni érte.

A Microsoft vezére kitért a Windows 7 októberi bevezetésére is, Steve Ballmer szerint a kereskedők rávezethetik az ügyfeleket az új operációs rendszer használatára. Mint mondta, tévedtek, amikor lejjebb engedték a Windows árát, abban a reményben, hogy ez serkenti a PC-eladásokat. A vezérigazgató leszögezte: a Windows 7 esetében újra felfelé módosítják majd az árakat. "Netbookok? Bla bla bla. Nyílt forráskódú Linux operációs rendszer? Bla bla bla" – tréfálkozott a találkozón Ballmer, aki megfeddett néhány elemzőt, amiért azok Apple notebookot használnak.

részvény bevétel reklám Yahoo Steve Ballmer Microsoft keresés
Kapcsolódó cikkek