Cégvilág

Zöld Fesztivál lett a Balaton Sound

Hét nyári fesztiválon lesz szelektív hulladékgyűjtés a Zöldövezet Társulás gondozásában, és egyre több zöld program várja a fesztiválokra látogató fiatalokat. Tavaly összesen 15 tonna szelektív hulladék gyűlt össze a teljes fesztiválszezonban, idén pedig várhatóan a nagy rendezvényeken keletkező hulladék még nagyobb hányada kerülhet hasznosításra.

A Környezetvédelmi Minisztérium az „Egy mozdulat” standjával csatlakozott a fesztiválokhoz, ezzel kívánja felhívni a figyelmet az áram-, hulladék és víztakarékos életmódra. Az ÖKO-Pannon már évek óta road-showjával várja a fesztiválozókat.

Idén hét fesztiválon (Gyereksziget, Volt fesztivál, Balaton Sound Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Bánki Tó Fesztivál, Sziget Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok) találkozhatunk a Zöldövezet Társulás programjával, amely a környezettudatos rendezvények megvalósításához kínál különböző hulladékkezelési megoldásokat.

A környezettudatos gondolkodás megkerülhetetlenné vált a fesztiválokon, mert óhatatlanul magas környezetterheléssel járnak, úgy, mint szerves és szervetlen hulladékok keletkezése, hang- és fényszennyezés, por- és szén-dioxid szennyezés, nagyobb mértékű ivóvíz fogyasztás és a természeti környezetet ért sérülések.

A Balaton Sound teljesítve a meghatározott környezetvédelmi kritériumokat idén elnyerte a Zöld Fesztivál címet, amelyet Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adott át a fesztivál szervezőinek. A szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi és kerékpáros közlekedés használatára: a Balaton Soundon kerékpármegőrző üzemel, vasúti kedvezmények és külön buszjárat segítik a látogatók közlekedését, a porszennyezés enyhítése érdekében speciális porvédő borítást alkalmaznak, a zajterhelést pedig lesugárzott hangrendszerek segítségével csökkentik. Zamárdiban alkalom is nyílik próbára tenni a környezettudatosságot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Egy mozdulat” energiatakarékossági szemléletformáló standján ugyanis a fesztiválozóknak 15 pazarló pontot kell megtalálniuk egy lakásbelsőben.

Sok múlik a közönségen

A szervezők most is számítanak a fesztiválozók részvételére, amit jutalmaznak is, hiszen a rendezvényeken kialakított hulladékcsere pontokon ajándék jár az összegyűjtött hulladékért, amely a helyszínen történő előkezelést, válogatást és bálázást követően hasznosító cégekhez kerül.

A gyűjtők étkezési utalványt, naptejet, legyezőt vagy szolár lámpát kapnak a Hulladékcsere pontokon beváltott műanyag poharakért, PET palackokért és aludobozokért.

A fiatalok már tavaly is bebizonyították, hogy a hideg sör és koncertek mellett a környezetükre is gondolnak, 45 rendezvényen mintegy 15 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek 45  százaléka PET palack, 22 százaléka aludoboz, 20 százaléka pedig üveg volt. 

Az ÖKO-Pannon, a Zöldövezet fő támogatójaként évek óta dolgozik a fiatalok szemléletformálásán, így nem kérdés, hogy a nyári fesztiválokon is képviselteti magát szelektív roadshow-jával, ahol környezetvédelmi teszttel, játékokkal és ajándékokkal várja a fesztiválozókat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek