Cégvilág

5 milliárdos beruházás - 2011-ben jön az új Syma központ

A tervek szerint 2011 tavaszára készül el a kongresszusi központtal kibővülő Syma-komplexum Budapesten. A költségek négyötödét hitelből finanszíroznák, de a beruházó állami garanciáról, uniós források bevonásáról is tárgyal – írja a Népszabadság.

A tervek szerint 2011 tavaszán adnák át a Syma Kongresszusi Központot, amely a jelenlegi Dózsa György úti komplexum kibővítésével összesen 51 ezer négyzetméteren akár 5 300 vendég befogadására is alkalmas lenne. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, az építési engedély kiadása több mint másfél évig csúszott, a minap azonban a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal jóváhagyta azt - írja a Népszabadság.

A mintegy ötmilliárd forintból megvalósuló beruházást ötödrészt saját tőkéből, négyötödrészt hitelből finanszíroznák. A rendezvényközpont már álló épületeit felújítanák, és több mint 20 ezer négyzetméterrel - a többi közt 25 önálló szekció-, egy 4 300 férőhelyes plenárisülés-teremmel - bővítenék a területet. Így a komplexumban négyezer négyzetméter kiállítási tér, ötezer személy étkeztetésére alkalmas helyiség, illetve a kiszolgáláshoz szükséges konyhák, éttermek, valamint több mint ezer autó befogadására alkalmas felszíni parkoló is létesülne. Jelenleg a banki tárgyalások, a kivitelezési tervek előkészítése folyik, és megkezdődött a kivitelezők versenyeztetése.

- Magyarországon tavaly 531 nemzetközi kongresszuson és konferencián 120 ezren vettek részt, azaz a részvételi átlag 226 fő. Budapest a rendezvények számát illetően a világranglista első 20 városa közt van, a résztvevők összlétszámát rangsoroló listán azonban több mint ötvenen állnak előtte.

A bevételek tekintetében sem tartozik az élmezőnybe, épp azért, mert egyelőre nincs olyan helyszín, ahol 4-5 ezer embert le lehetne ültetni a nemzetközi előírásoknak megfelelő körülmények között - mondta Szántó András, a Syma Sport- és Rendezvényközpont ügyvezető tulajdonosa.

SYMA kongresszus Regionális Államigazgatási Hivatal beruházás központ
Kapcsolódó cikkek