Cégvilág

"A krízis egyben lehetőség" - Igaz lesz a mezőgazdaságnak?

Bár a válság a mezőgazdaságot sem kerülte el, szakértők szerint a krízis komoly lehetőségeket is hozott a szektor számára.

A mezőgazdaság hitelezése például kevésbé kockázatos, mint más ágazatoké, így a bankok szemében ez még mindig kecsegtető terület, és igény is van a finanszírozásra.

A tavalyi eredményes évnek számít a mezőgazdaságban, és eddig hasonlóan jól alakul az idei esztendő is – mondta el Szabó János, a Budapest Bank agrárszakértője.

Ami a válság konkrét hatásait illeti: a forint leértékelődése az ágazatnak kifejezetten kedvezett, hiszen az exporttermékek forintbevétele nőtt, miközben az élelmiszerimport drágább lett, ez előtérbe hozta a magyar termékek kereskedelmét.

A szakértő szerint pozitív hatás az is, hogy csökkent a termeléshez szükséges alapanyagok ára, és kedvezett az agráriumnak az időjárás is.

Igaz, árnyalja a képet, hogy a keresleti oldalon romlott a fizetőképesség, a szektor finanszírozása (például forgóeszközhitelek kihelyezése) gyakorlatilag befagyott, összességében az agrárium mégis csaknem 100 milliárd forint adózott eredményt termelt tavaly.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek