Cégvilág

"Ez a cég nem zsugorodhat" - Lendületben a GM új elnöke

A General Motors frissen megválasztott elnöke, Edward E. Whitacre Jr. már az első, általa vezetett igazgatótanácsi ülésen leszögezte: mindent elkövet azért, hogy az új GM piaci részesedése ne csökkenjen.

"Ez a vállalat nem zsugorodhat. Növekednie kell" – idézi az új elnök szavait a New York Times. Whitacre hétfőn és kedden vett részt a GM igazgatótanácsának ülésén. A testület tagjainak több mint fele új, többeket az Obama-kormány személyesen választott ki.

A 67 éves texasi, aki korábban az AT&T vezetőjeként dolgozott, leszögezte, hogy a kormány nem avatkozik az autógyár működésébe, ugyanakkor világossá tette, hogy kemény munkát vár a menedzsmenttől a fordulat elérésére.

Az év első hét hónapjában az autógyár piaci részesedése 20 százalék alá csökkent az Egyesült Államokban, Whitacre szerint 17 százaléknál alacsonyabb arány nem fogadható el. Mindezt annak ellenére véli így, hogy az elemzők szerint a Pontiac, a Hummer, a Saturn és a Saab márkák eladásával a GM részesedése akár 15 százalékig csökkenhet.

Whitacre hangsúlyozta: a cég reputációs problémával küzd, ezért vissza kell nyernie a fogyasztók bizalmát. Az elsődleges üzenet a megbízhatóság és a minőség lesz, bár az új elnök nem zárta ki, hogy a GM azt sugallja majd az amerikaiaknak: vásároljanak attól a vállalattól, amelynek adófizetőként a tulajdonosai.

A cég régebbi igazgatótanácsa közismert volt a Rick Wagoner volt vezérrel szembeni végtelen türelméről. Az új elnök viszont kijelentette: eredményei és nem stratégiai víziója alapján ítéli meg Fritz Henderson vezérigazgató munkáját. Az igazgatótanács havonta ülésezik majd, a cég negyedévenként pénzügyi jelentést tesz közzé, annak ellenére, hogy ez nem kötelező számára.

Whitacre elnök igazgatótanács General Motors GM henderson
Kapcsolódó cikkek