Cégvilág

Tovább romlott a kiskereskedők helyzete – A Colliers körképe

A kiskereskedelmi piac helyzete tovább romlott 2009 első felében, és a Colliers International még nehezebb időket jelez előre.

A kiskereskedelmi eladások volumene 4,2 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva, ez a folyamat 2006. óta tart.  Biztosnak tekinthető e trend folytatása 2010-ben is, hosszabb távú, kiszámítható növekedés legkorábban 2011-2012 körül várható. "Az üzletbérlések száma minden terméktípusnál esett a harmadik negyedévre, ezt némileg kiegyensúlyozza szerencsére, hogy az új bérleti lehetőségek korlátozottak."

"Stabil, jól finanszírozott kereskedők kihasználhatják a gyengébb konkurensek nehéz helyzetét, hogy növeljék piaci részesedésüket, illetve kiváló üzlethelyiségekhez férjenek hozzá kedvező feltételekkel. Az üzletközpontok növekedéséhez egyre nyilvánvalóbb, hogy a siker kulcsa a specializálódás" – nyilatkozta Csörgő Anita a Colliers International magyarországi irodájának kiskereskedelmi divízióvezetője a Colliers legutóbb megjelent féléves kereskedelmi piacelemzése kapcsán.

A nem élelmiszerből származó kiskereskedelmi eladások 7 százalékos csökkenést szenvedtek az év első 5 hónapjában, melyből néhány családi divatmárka akár 15 százalékos csökkentést könyvelhetett el. A Budapesten kívüli piacokon még drasztikusabb volt a helyzet. A jövedelmezőség fenntartása érdekében sok kereskedő rövid távú bérleti és üzemeltetési díj csökkentést kér a bevásárlóközpontoktól, illetve a legkevésbé jövedelmezőbb üzleteinek bezárását fontolgatja. Tekintettel az alacsony bizalmi indexre, a kisebb kereskedők nehézségekbe ütköznek hitelfelvételekor, így nehéz raktárkészletüket feltölteni. Szinte minden szereplőnek a túlélésen jár az esze, ezt követi csak a piaci pozíciójuk megtartása.

A kiskereskedelmi bérbevétel 2009 első hat hónapja folyamán a legalacsonyabb volt az elmúlt öt évre visszatekintve. Új nemzetközi márkák törölték vagy elhalasztották a piacra lépésüket, illetve a legtöbb bérbevevő cég már jelen volt a piacon.

A háztartási és szórakoztató elektronika, a könyvek és a lakberendezési cikkek piacán volt tapasztalható a legnagyobb csökkenés: 14 százalék a háztartási és szórakoztató elektronika, 16 százalék a lakberendezés és 8 százalék a könyvek esetében; ezen szegmensekben szinte kivétel nélkül megszüntették a terjeszkedési tevékenységeiket a kereskedők.

A bérleti piac kínálati oldalán szerencsére csak korlátozott mennyiségben jelent meg új állomány. Immár a harmadik negyedéve csökkennek folyamatosan a kiskereskedelmi bérleti díjak. Elsődleges bevásárlóutcákban a bérleti díjak 21 százalékot csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest, míg a bevásárlóközpontok bérleti díjai átlag 10 százalékot mérséklődtek. A legerősebb csökkenés a másodlagos és vidéki bevásárlóközpontokban tapasztalható. 2010-2011-re tervezett átadású bevásárlóközpontok 30 százalékkal alacsonyabb bérleti díjjal kalkulálják a várt bevételüket, mint 2008 folyamán.

kiskereskedő bérleti díj bevásárlóközpont felmérés colliers kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek