Cégvilág

Csípős Hungarikum a Hajdúságból - Mától a torma is védett termék

Felvette a védett elnevezésű termékek szűk körű európai uniós listájára a hajdúsági tormát az Európai Bizottság.

Az uniós kormány csütörtöki közleménye szerint a magyar specialitás egy brit halkészítménnyel, a Grimsby füstölt hallal egy időben kerül a listára, amelyen eddig összesen mintegy 850 tradicionális áru sorakozik. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.

A brüsszeli védettség egyúttal azt is jelenti, hogy az EU segít reklámozni, még szélesebb körben megismertetni ezeket az árucikkeket.

Bővebben a tormáról itt olvashat!

Mi is az a hungarikum?

A hungarikum szó nem szerepel egyetlen jogszabályban sem, így pontosan nem is behatárolható a hungarikumok köre. Sok, a köznyxelvben hungarikumként élő termék maga használja az elnevezést. Az Európai Unióban meglehetősen bonyolult szabályok alapján eredetcédelmet kaphatnak bizonyos tájegységhez, földrajzi elnevezéshez köthető termékek.

Külön szabályoszás vonatkozik a mezőgazdasági termékekre (ennek alapján előszört a szegedi téliszalámi kapott uniós eredetvédelmet), a szeszes italokra (itt lett hungarikum a pálinka), külön a borokra, külön a tájjellegű élelmiszerekre. a cél azonban közös: ne árulhasson egy délromán gyártó cognac-ot vagy egy lengyel üzem halasi csipkét.

Bővebben a leghíresebb Hungarikumokról itt olvashat!

 

hungarikum élelmiszeripar torma
Kapcsolódó cikkek