Cégvilág

Drámaian bezuhant a konferenciapiac

Az idei év első felében összesen 118 nemzetközi konferenciát rendeztek meg Magyarországon, ez 51 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - derült ki a Magyar Kongresszusi Iroda honlapján közzétett összeállításból.

A konferenciákon több mint 24 400 fő vett részt. A rendezvények résztvevőinek száma átlagosan 207,1 fő, átlagos időtartamuk 3,4 nap volt.

A legtöbb rendezvényt márciusban és júniusban rendezték meg. A legjelentősebb csökkenés februárban volt, amikor 78 százalékkal kevesebbet szerveztek, mint egy évvel korábban.

Az összeállítás szerint a korábbi évek tendenciáját követve 2009 első félévében is Budapesten tartották a legtöbb nemzetközi konferenciát, az összes ilyen rendezvény 82,6 százalékát. A fővárost Szeged és Sopron követte 4,3, illetve 3,5 százalékkal. Ezeken kívül Keszthelyen, Egerben, Győrben, Gödöllőn és Esztergomban is rendeztek nemzetközi konferenciákat a vizsgált időszakban.A konferenciák legnagyobb részét, 79,7 százalékát szállodákban, 10,2 százalékát kongresszusi központban, 3,4 százalékát egyetemen vagy egyéb oktatási intézményben, további 6,8 százalékát pedig egyéb helyszínen rendezték meg.

A megrendezett nemzetközi konferenciákon több mint 24 400 ember vett részt, a rendezvények átlagos létszáma 207,1 volt, 2008 első félévében a résztvevők száma 38 000, ám a résztvevők átlagos száma 157,7 volt.

Az idei év első félévében lezajlott nemzetközi konferenciák résztvevőinek csaknem 80 százaléka külföldről, és mintegy 20 százaléka Magyarországról érkezett.

A konferenciákra átlagosan 10,8 országból érkeztek. A korábbi évekhez hasonlóan a magyarok mellett továbbra is Németországból, Nagy-Britanniából és Franciaországból érkeztek a legtöbben. Számos résztvevő érkezett Görögországból, Dániából, Svédországból, Norvégiából, Portugáliából, Törökországból és Szlovéniából.

A nemzetközi konferenciák megrendelői között a magyarok aránya folyamatosan csökkent. 2008 első negyedévében a magyarok aránya még 64,4 százalék volt, első félévében 58,5, év végére pedig 51,8 százalékra csökkent. Bár 2009 első negyedévében érte el eddigi minimumát, 21,7 százalékkal, a mostani 36,8 százalékos arány is a csökkenő tendenciát erősíti. A megrendelők rangsorát a franciák vezetik, őket követik a britek és a svájciak.

Az összállítás szerint az idén az első félévben az orvosi konferenciák aránya megelőzte a korábbi években vezető, gazdasági témájú konferenciákat. Az első negyedévben az orvosi témájú konferenciák aránya 31,3 százalék volt. Ez jelentős változás a korábbi évekhez képest, hiszen 2006 óta a gazdasági témájú konferenciák aránya folyamatos nőtt.

MTI Eco-->

nemzetközi konferenciák konferenciapiac rendezvények Magyar Kongresszusi Iroda orvosi konferenciák
Kapcsolódó cikkek