Cégvilág

Egymillióan nézhetik PC-n az Anglia-Ukrajna meccset

A szakértők szerint újabb mérföldkőhöz érkezett a sportközvetítések története a hétvégén megrendezésre kerülő Anglia - Ukrajna párharc kizárólagos online közvetítésével. A The Independent értesülései szerint ugyanis a közvetítési jogokat birtokló Kentaro a meccs kapcsán legkevesebb egymillió regisztrációra és online nézőre számít.

A kizárólagos online sugárzás kivételes, a közvetítési folyamat azonban nem. Naponta több ezer, akár millió focirajongó ül világszerte a számítógép előtt, hogy csapata aktuális mérkőzését nyomon kövesse. Ezeknek az online közvetítéseknek a jelentős része azonban nem legális, a műsorokat a közvetítési jogokat birtoklók engedélye nélkül terjesztik az interneten.

Az ilyen illegálisan streamelt meccsek minősége a televíziós közvetítéshez képest rendkívül gyenge, ráadásul a kommentár a világ szinte bármelyik nyelvén szólhat. Ugyanakkor ezek a hiányosságok, ahogy a kalózkodás más formáinak esetében sem, úgy itt sem zavarják a nézőket, a lényeg számukra, hogy az "adás" ingyen van – olvasható a HENT hírlevelében.

Az internetet az ingyenes tartalmak végtelen tárházának tekintő internetezők természetesen nem emelnek kifogást, a jelenség azonban komoly anyagi problémát is okozhat a nemzeti és nemzetközi sportszövetségek számára. A brit Premier League például közel 1 milliárd fontért értékesíti a mérkőzések televíziós közvetítési jogait, de az egyes meccseket a becslések szerint legkevesebb negyedmillió fő online nézi. Ha az internetes közvetítések minősége javul, azzal újabb nézőket vonhat el a legális platformoktól, amely viszont hamar a közvetítési bevételek drasztikus visszaeséséhez vezethet.

A problémára válaszul a Premier League elindította a maga kalózkodás elleni programját, amelynek eredményeként a tavalyi szezonban több mint 1 800, a mérkőzéseket illegálisan közvetítő weboldal ellen léptek föl. A film- és zeneipar képviselőivel együttműködve lobbizik a politikusoknál a probléma kezelése érdekében, valamint figyelemmel kíséri és támogatja a legújabb, a kalózkodás visszaszorítására irányuló informatikai módszerek alkalmazhatóságára vonatkozó kutatásokat. Mindemellett a szervezet igyekszik meggyőzni a hivatalos műsorszórókat, hogy az általuk közvetített meccseket saját weblapjukon online is sugározzák, azt remélve, hogy ezzel legális alternatívát kínálhatnak a streaming oldalak használói számára.

Permier League meccs közvetítés internet stream
Kapcsolódó cikkek