Cégvilág

Konzervipari lejtmenet

Drasztikus árzuhanást hozott a zöldség-gyümölcs termelők és feldolgozók számára a telített világpiac – így értékelik a hazai konzervipar szereplői az ágazat helyzetét. Reményre azonban nem látnak okot rövid távon.

Az élelmiszer-fogyasztáson belül már most is nagyobb arányú a csökkenés a feldolgozott termékek körében, és úgy vélik, a növekedése miatt a jövő év még nagyobb visszaesést hozhat a hazai piacon. 

A termékeik négyötödét exportáló konzervgyártók számára a forint árfolyamának gyengülése sem hozott fellendülést az elmúlt időszakban, mivel a magyar forrásból származó alapanyag csak a költségeik kisebb hányadát teszi ki.

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács igazgatója további problémaként említette az évről évre kiszámíthatatlanul hullámzó alapanyagárakat, illetve a termelők és a feldolgozók forráshiányát.

Az alacsony felvásárlási ár azonban a tartósítóipart sem lelkesíti: mint a Világgazdaságnak Szórádi Sándor, az iparág képviselőit tömörítő szövetség elnöke elmondta, ilyen körülmények között nehéz megfelelni a minőségi elvárásoknak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

árzuhanás zöldség-gyümölcs feldolgozók konzervipar
Kapcsolódó cikkek