Cégvilág

Reménytelen konzervipar - Drasztikus árzuhanás

Drasztikus árzuhanást hozott a hazai zöldség-gyümölcstermelők és -feldolgozók számára a telített világpiac – így értékelik a hazai konzervipar szereplői az ágazat helyzetét.

Reményre azonban nem látnak okot rövid távon. Az élelmiszerfogyasztáson belül már most is nagyobb arányú a csökkenés a feldolgozott termékek körében, és úgy vélik, a tartós növekedése következtében a 2010-es év még nagyobb visszaesést hozhat a hazai piacon. Ráadásul az egyre szűkülő termékskála komoly kockázatot jelent a kisebb termelőknek, feldolgozóknak.

A termékeik négyötödét exportáló konzervgyártók számára a forint árfolyamának gyengülése sem hozott komolyabb fellendülést az elmúlt időszakban, mivel a magyar forrásból származó alapanyag csak költségeik kisebb hányadát teszi ki.

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács igazgatója további problémaként említette az évről évre kiszámíthatlanul hullámzó alapanyagárakat, illetve a termelők-feldolgozók forráshiányát. Az alacsony felvásárlási ár azonban a tartósítóipart sem lelkesíti: mint a Világgazdaságnak Szórádi Sándor, az iparág képviselőit tömörítő szövetség elnöke elmondta, ilyen körülmények között nehéz megfelelni a minőségi elvárásoknak.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

konzerv árzuhanás konzervipari gyártók Zöldség-Gyümölcs Terméktanács
Kapcsolódó cikkek