Cégvilág

Zárt ajtók mögött pereskedtek a Mercedes-telkekről

A nyilvánosság kizárása mellett kezdődött meg tegnap a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a Mercedes-telkek vagyonjogi pere. Az ügyvédek üzleti titokra, illetve a sajtóban megjelenő "pletykákra" hivatkozva indítványozták a zárt tárgyalást.

Hét volt telektulajdonos nyújtott be keresetet a Best Invest Project Hungaria Kft.-vel, illetve annak két tulajdonosával, Kövesdi Ferenccel és Kövesdi Krisztinával szemben. A Best Invest volt az a cég, amely a Mercedes-gyár területén lévő földek tulajdonosaival opciós szerződést kötött. Több mint másfélszáz tulajdonossal szerződtek ingatlanjuk közvetítésére. A megállapodásokban kikötötték: a Best Invest három százalékos jutalékot kér, ha négyzetméterenként 600 forint alatti áron értékesíti a területet. Ha viszont ennél magasabb árat tudnak Kövesdiék elérni a leendő vásárlóknál, akkor a többletből származó nyereség ötven százaléka is őket illeti.

Mint ismert, a telkeket (összesen 441 hektárnyi földterületet) elővételi jogával élve a kecskeméti önkormányzat vásárolta meg 7,7 milliárd forintért, melyekért aztán a Mercedes közel 9 milliárd forintot fizetett a városnak (az önkormányzatnak az opciós szerződésekben szereplő árakat kellett alapul vennie). A Best Invest a közvetítésből milliárdos nagyságrendű sikerdíjat könyvelhetett el. Az egyébként már végelszámolás alatt álló társaság tavalyi árbevétele 2,3 milliárd forint volt a megelőző évek néhány tíz milliós árbevételei után.

A perre menő hét telektulajdonos – akik lapinformációk szerint együtt összesen 643 millió forintra tettek szert földjeik értékesítéséből – a Best Invest Kft.-vel kötött opciós szerződések semmissé tételét szeretnék elérni.

A tárgyalás előtt a felperes telektulajdonosok jogi képviselője, dr. Gerencsér András ügyvédjelölt és Kövesdiék védője, dr. Hidasi Gábor hosszan beszélgetett a megyei bíróság földszinti folyosóján. Hogy pontosan miről, arról nincs információnk, de az biztos, hogy a tárgyalóteremben egységes álláspontot képviseltek – legalábbis a sajtónyilvánosság elkerülésében.

Hidasi ugyanis üzleti titokra hivatkozva kérte dr. Czinege Gyöngyvér bírónőtől a zárt tárgyalás elrendelését, és ezzel a felperesek ügyvédje, Gerencsér is egyetértett. Ő még a nyilvánosság kizárását egy, a témában ma megjelent újságcikkel, illetve a médiában lábra kapó "pletykák" elkerülésével indokolta. Dr. Czinege Gyöngyvér az indítványokat elfogadva zárt tárgyalást rendelt el, amely közel három órán keresztül zajlott. Utána a pereskedő felek és ügyvédjeik a sajtó munkatársainak, így lapunknak sem, érdemben nem kívántak nyilatkozni. Annyi derült csak ki, hogy megegyezés nem született, és a per december 2-án folytatódik.

telek per mercedes-gyár Kecskemét
Kapcsolódó cikkek