Cégvilág

Elhagyják a Wikipédiát

A friss felmérések szerint a Wikipédia több szerkesztő-felhasználót veszít, mint ahányan csatlakoznak az enciklopédiakészítő mozgalomhoz.

Az év első három hónapjában az angol nyelvű Wikipediát 49 ezer szerkesztő hagyta el míg egy évvel korábban ez a szám mindössze 4 900 volt. Az enciklopédiát gondozó Wikimedia Foundation elismerte a lassulást, de bízik abban, hogy a mindenki által szerkeszthető tudástár tovább fejleszthető.

A Wikipedia jelenleg is a világ ötödik legnépszerűbb weboldala, a comScore adatai szerint a szeptemberrel végződő egy éves időszakban 20 százalékkal nőtt a látogatók száma. De egyre kevesebben járulnák hozzá saját cikkekkel a fejlesztéshez, ennek egyik oka egy felmérés szerint az, hogy a portál egyre szigorúbb szabályokat vezet be a rendteremtés érdekében.

A The Wall Street Journal felteszi a kérdést: vajon a Wikipédia sorsa nem mutatja-e a crowdsourcing határait? A tömeg erejében bízó elképzelés szerint a számtalan szerkesztő együtt olyan hatékonyan dolgozhat, mint egy központi irányítású szervezet. Csakhogy az idő múlásával éppen ez a vonás kezd eltűnni és a szabályok bevezetésével a Wikipédia lassan olyan intézménnyé válik, mint amilyenek leváltására létrehozták.

Az alapító Jimmy Wales szerint nem világos, hány önkéntes szükséges a lexikon működtetéséhez. Az igazi gond szerint az, ha a felhasználók a 3 millió elkészült szócikk után úgy gondolják, nincs új téma, amiről érdemes írni. Ha viszont mindössze arról van, hogy a gyakorlott szerkesztők barátságtalanok az újoncokkal, az megoldható probléma. Wales elmondása szerint most a cikkek pontosításán dolgozik. Olyan rendszer bevezetését tervezik, aminek keretében a leggyakorlottabb szerkesztők megjelenés előtt minden új oldalt ellenőriznek.

A Wikimedia Foundation jelenleg 34 főt alkalmaz, a júniussal végződő pénzügyi évben kiadásai 5,6 millió dollárt tettek ki. Működési költségeit elsősorban adományokból fedezi, a hónap elején hirdette ki, hogy 7,5 millió dollárt szeretne begyűjteni a jótékonykodó látogatóktól.

Jimmy Wales Wikipedia felhasználó wikipédia szerkesztő
Kapcsolódó cikkek