Cégvilág

Tényleg válság van: szenvednek a kaszinók Macaón - Fotók

Egymás után rúgják ki ezekben a napokban a macaói kaszinók főnökeit. Nem azért, mert rosszul teljesítenek, hanem azért, mert nem elég jól. A tervezett nyereséghez képest nem elég jól. Márpedig a Macaón befektetett dollármilliókat mihamarabb szeretnék visszanyerni a tulajdonosok.

A Hongkongtól alig egy órányi hajóútra lévő Macaón manapság nem nyugdíjas állás a kaszinóvezetőké. A válság ugyanis ott is érezteti hatását és a látogatók nyolcvan százalékát Kínából érkező vendégek egyszerűen nem hajlandóak költeni a kiegészítőnek szánt szolgáltatásokra.

Ilyen például a cirkusz, azt kifejezetten azért dobta be több kaszinóüzemeltető, hogy a kínaiak családjukkal együtt több napot töltsenek el a városban. A világhírű Cirque du Soleil társulata sem elég vonzó, heti előadásaik számát harmadával kellett csökkenteni, mert átlag "csak" 65 százalékban fogytak el a jegyek.

"Semmi meglepő nincs ezen, Macaóra nem ezért jönnek az emberek, hanem azért hogy megszállják a baccarat-asztalokat" - fakadt ki Francis Lui, a hongkongi székhelyű Galaxy Entertainment Group alelnöke. Tudni kell ezen kívül, hogy a kínaiak a pekingi akrobatikus cirkuszon nőttek fel, nekik már nehéz újat mondani, nem csoda, ha nem özönlenek a Cirque du Soleil előadásaira.

Macaon az évtized közepétől felgyorsultak a szálloda-és kaszinóépítkezések. A Világgazdaság online munkatársának helyszíni tapasztalatai szerint főleg a kikötőhöz közeli főútvonalak mentén folyt lázas munka és át is adtak néhányat azokból a létesítményekből. A válság miatt azonban a fürge kínai építőmunkások eltűntek a bambuszból készült óriási állványokról, az építtetők parancsolták le őket onnan, mert elhalasztottak több beruházást is.

A The Wall Street Journal újságírója november elején járt ott és azt tapasztalta, hogy szenvednek a kaszinók és a szállodák és ez nagy baj, hiszen Macao gazdasági szinte csak a turizmusra épít. A beszámolója szerint az egyik legnagyobb üzemeltetőnek számító Las Vegas Sands nevű cég bevételének 80 százaléka származik a szerencsejátékokból, érdekesség, hogy otthon, Las Vegasban csak 35 százalékos ez a mutató, vagyis ott sikerült sok bevételi forrást találni, s ezzel megosztani a kockázatot.

Mindez annak tükrében is érdekes, hogy a társaság a közeli Szingapúrban is jelen lesz: ott egy témaparkon belül létesít egy kaszinót, a park üzemeltetője szerint az összbevételből csupán 5 százaléknyi jön majd a kaszinóból.

Újabban a macaói bűnbarlangok menedzsmentjei azzal próbálkoznak, hogy különböző show-kat szerveznek, ingyenes szállást ajánlanak a családoknak egy-két napra és még ingyenes transzfert is bevetnek, csakhogy hosszabb maradásra és persze több költésre ösztönözzék a vendégeket. Az anyaországból és külföldről érkezők most átlag 1,4 napot vannak a volt portugál gyarmaton, a vállalatvezetők ezt akarják 3,5-4-re növelni, ez már nagyon közel lesz a Las Vegas-i 4-5 naphoz.

macao Cirque du Soleil kaszinó válság
Kapcsolódó cikkek