Cégvilág

12 százalékkal csökkenhet a banán ára

Az Európai Unió döntésének köszönhetően véget érhet a világtörténelem leghosszabb ideje tartó kereskedelmi vitája. A latin-amerikai banánimportőrök a jövőben kedvezményes vámtarifa alá esnek, így versenyképesek maradnak a karibi és afrikai termelőkkel.

A jelenlegi 176 eurós tonnánkénti összegről 148 euróra csökkenti az EU a banán vámtarifáját. A következő években további csökkentés várható, egészen 114 euróig – tudósít a BBC. Szakértők szerint ezzel mintegy 12 százalékkal csökkenhet a banán ára.

Ezzel véget érhet az egyik leghosszabb ideje húzódó kereskedelmi vita, amely 16 éve, az importvámok bevezetésével kezdődött. Az amerikai termelők hosszú ideje kifogásolják, hogy a rendszer a korábbi európai gyarmatokat részesíti előnyben. Ezt a nézetet a Világkereskedelmi Szervezet is osztotta, a WTO illegálisnak nyilvánította a vámtarifa rendszert.

A döntés várhatóan súlyosan érinti majd az afrikai, karibi és Csendes-óceáni országokat, amelyek közül több gazdasága nagy mértékben függ a banán exporttól. Ezen országok számára ezért 200 millió eurós kompenzációt fogad el az EU.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek