Cégvilág

Harminc évet kapnak a történelem legnagyobb csalásában résztvevő programozók

A tavaly több milliárd dollár értékben, értékpapírokkal elkövetett csalás vádjával őrizetbe vett és később 150 év börtönbüntetésre ítélt Bernard Madoff által alkalmazott Ponzi-séma középpontjában egy régi IBM AS/400 típusú számítógép állt, ismertebb nevén a House 17.

Ezt a nevet onnan kapta, hogy az illegális ügyletekhez használt eszköz a Madoff-irodaház 17. emeletén volt. Ez a típus nem mai darab, viszont kulcsszerepet játszott az ügyben: Frank DiPascali – Madoff társa – felügyeletével ezen készültek a hamis kereskedelmi tranzakciókra vonatkozó jelentések és számlakivonatok, amelyek biztosították, hogy a befektetők újabb hatalmas összegeket bízzanak a vagyonkezelőre.

A társaságnál ügyeltek arra is, hogy a hamis kereskedési adatokra vonatkozó jelentéseket, beszámolókat mindig időben megküldjék a felügyeletnek, így a hatóság gyanakvását is sikerült elaltatni. Sem DiPascalinak, sem Madoffnak nem volt meg azonban az alkalmazások elkészítéséhez szükséges programozói tudása. Ahhoz, hogy a rendszer működjön, fejlesztők kellettek, akik elkészítették a hamis igazolások kiállításához szükséges programokat. Az együttműködő programozók léte be is bizonyosodott: az FBI a közelmúltban őrizetbe vette Jerome O’Harát és George Perezt, akik korábban a Madoff-cég informatikai részlegén dolgoztak – derül ki az IDDmagazine.com tudósításából.

A vád ellenük összeesküvés és okirat-hamisítás. Mindkettejükre 30 év börtön vár. 1991-től dolgoztak a társaságnál, és a vád szerint ők írták azokat a programokat, amelyek a hamis számlakivonatokat, a tranzakciókra vonatkozó jelentéseket, és lényegében minden olyan okiratot létrehoztak, amelyek az „üzletmenet” fenntartásához kellettek.

Az egyikük 2006 áprilisában megpróbált 218 programot kitörölni a House 17 működéséhez általuk megalkotott 225 alkalmazás közül, és mindketten lezárták a cégnél vezetett számlájukat is. Kivettek több százezer dollárt a vállalatból, majd felkeresték Madoffot, és közölték vele, többé nem hajlandók hazudni érte – derül ki az FBI jelentéséből.

Ezután Madoff utasította DiPascalit, fizessen annyit O’Harának és Pereznek, amennyit csak kérnek, a lényeg, hogy csöndben maradjanak. A két programozó fejenként közel 25 százalékos fizetésemelést kapott, illetve 60 ezer dollár prémiumot tehetett zsebre. Nyomaik eltüntetésekor azonban elfelejtkeztek a biztonsági másolatokról, s az FBI megtalálta azokat.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!

A bírósági per tárgyalása során a kijelölt vagyonkezelő beszámolói alapján bizton állítható, a rendszer működésében kiemelt szerepet játszott, hogy az alapkezelő informatikai infrastruktúrája nem volt éppen a legkorszerűbb. Bár a Wall Streeten működő brókerházak általában a legmodernebb számítógépeket és szoftvereket használják, a Madoffnál a legális kereskedés során is egy – főleg a konkurensek infrastruktúrájához képest – elavultnak számító IBM AS/400-as szerver dolgozott, amelyet a házon belül csak House 5-ösnek hívtak.

A konspirációban fő szerepet játszó House 17 néven emlegetett másik AS/400 típusú szervert hivatalosan arra használták, hogy az eredeti szerveren végzett tranzakciókról, illetve a napi árfolyamokról biztonsági másolatot készítsenek. „Madoff rendszerei elavultak voltak, sokba került a fenntartásuk. Ha azonban a rendszereket lecserélték volna a mai kor elvárásainak megfelelő, már az internetes környezetben kifejlesztett hálózati megoldásokat alkalmazó számítógépekre, akkor a hamis kereskedési adatok sem maradhattak volna rejtve. Valójában a régi informatikai infrastruktúra üzemben tartása biztosította, hogy évekig sikeresen működhessen a Ponzi-séma” – állítja Bob McMahon, akit még 2006-ban kértek fel, hogy külső tanácsadóként tekintse át a cég informatikai rendszerét.

Madoffék azonban nemcsak a mai számítógépeken már sokkal kifinomultabb hálózati kapcsolatok hiánya miatt választották az AS/400-ast, hanem mert – ahogy az IBM is reklámozta korábban a gépet – nagyon jó a rendszer nyomtatókezelése. A rendszerhez több olyan szoftver is készült, amelyeknek az volt a funkciója, hogy meghatározott adatbázisokból előre betáplált séma alapján szinte végtelen mennyiségű bizonylatot állítsanak ki nagyon rövid idő alatt.

Eddig öt embert tartóztattak le a Madoff-ügy kivizsgálása kapcsán, azonban valószínűleg messze nincs vége a gyanúsítottak sorának. McMahon beszámolója szerint sokkal több informatikus dolgozott a cégnél, mint ahány egy ekkora számítógépes infrastruktúra működtetéséhez kellett. Így az ügyészség képviselői szerint a továbbiakban újabb programozók kerülhetnek elő, akik az általuk létrehozott alkalmazásokkal nagyban hozzájárultak Madoff „sikeréhez”.

A Ponzi-séma

A Ponzi-séma egy olyan befektetési csalásformát jelent, amikor a befektetési alap a befektetők saját pénzéből, vagy a később csatlakozott befektetők vagyonából fizet, anélkül hogy bármilyen befektetési ügylet segítségével profitot termelne. Segítségével általában úgy szereznek befektetőket, hogy olyan magas nyereséget ajánlanak rövid távon, amilyet más befektetési formák nem tudnak garantálni.

A séma működésének egyetlen feltétele, hogy a befektetők folyamatosan egyre több pénzt invesztáljanak az alapba. A csalási technikát Charles Ponziról nevezték el, aki a múlt század húszas éveiben e módszerrel hatalmas összegű csalást követett el.

 

Munkatársunktól A Ponzi-séma A Ponzi-séma egy olyan befektetési csalásformát jelent, amikor a befektetési alap a befektetők saját pénzéből, vagy a később csatlakozott befektetők vagyonából fizet, anélkül hogy bármilyen befektetési ügylet segítségével profitot termelne. Segítségével általában úgy szereznek befektetőket, hogy olyan magas nyereséget ajánlanak rövid távon, amilyet más befektetési formák nem tudnak garantálni.

A séma működésének egyetlen feltétele, hogy a befektetők folyamatosan egyre több pénzt invesztáljanak az alapba. A csalási technikát Charles Ponziról nevezték el, aki a múlt század húszas éveiben e módszerrel hatalmas összegű csalást követett el. -->

programozók Bernie Madoff Bűnügyek madoff-csalás
Kapcsolódó cikkek