Cégvilág

Kínai cégnek adja át a kormányt a GM Indiában

A General Motors és kínai partnere bejelentette, hogy vegyesvállalatot hoznak létre, amely az indiai piacra gyárt autókat. A konszernt a Shanghai Automotive Industries Corp. (SAIC) vezeti majd, ez is jelzi a GM szerepének csökkenését a globális autópiacon.

A mai bejelentés szerint a SAIC nem csak vezeti majd a vegyesvállalatot, de 350 millió dollárt is fektet az indiai üzletbe. Az AP megfogalmazása szerint az a tény, hogy az indiai piacra termelő céget a kínai vállalat vezeti majd, jól mutatja a GM státusának csökkenését a szektorban.

Az elemzők szerint a kínai és indiai piacokon végrehajtott változtatások jelzik, hogy a General Motorsnak nagy szüksége van a pénzre az átalakításokhoz. A megállapodás értelmében a SAIC 51 százalékos tulajdonnal rendelkezik a vegyesvállalatban, így dönthet annak költségvetéséről és vezetőségéről.

Nick Reilly, a GM európai üzletágának vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy eddig is ilyen alapokon zajlott az együttműködés, tehát nem várható jelentős változás. A Reilly a teljes indiai értékét 650 millió dollárra becsülte. A GM a menedzser közlése szerint ennek felét állja majd gyárak és disztribúciós hálózat formájában.

General Motors GM India SAIC
Kapcsolódó cikkek