Cégvilág

"Megérdemelt győzelmet" aratott a LUKoil

A LUKoil és a norvég Statoil nyerte el a megbízást az egyik legnagyobb iraki olajmező, a Nyugat-Qurna 2 kitermelésére. A cég elnöke megérdemelt győzelemnek nevezte a kitermelési jog megszerzését.

Vagit Alekperov szerit a Nyugat-Qurna 2 stratégiai jelentőségű a vállalat számára és megérdemelt győzelmet jelent a LUKoilnak. A pályázat győzteseként az orosz olajcég és norvég partnere kezdheti meg a kitermelést a hatalmas iraki olajmezőn, amelynek készleteit 12,9 milliárd hordóra becsülik – írja a The Moscow Times.

A pályázat szerint a két vállalat napi1,8 millió hordó olajat fejt ki 1,15 dolláros hordónkénti áron. A projektből 63,75 százalékban részesedik a LUKoil, 11,25 százaléka a Statoilé, a fennmaradó 25 százalék pedig az iraki államé. A Baszrától 65 kilométerre található olajmező készleteinek kitermelése 4-5 milliárd dolláros befektetést igényel.

A LUKoil tizenkét éve törekszik a Nyugat-Qurna mező megszerzésére. Az első ajánlatot még a Szaddám-kormánynak nyújtotta be az orosz cég, az üzlet azonban 2003-ben meghiúsult. Az iraki kormány akkor vélhetően azért utasította vissza a LUKoilt, mert az amerikai invázió előtt a cég Washingtonhoz fordult, hogy garanciát kapjon a kitermelési jog megőrzésére. Bagdad hivatalos magyarázata szerint a LUKoilnak öt év állt rendelkezésére a kitermelés megkezdéséhez. A cég azzal magyarázta a késedelmet, hogy az országra érvényes ENSZ szankciók akadályozták a haladásban.

Az ügy érdekessége, hogy a brit MI-6 egy volt tisztje nemrég közölte, hogy Oroszország azért akadályozta a békés megoldást az iraki konfliktus ügyében, mert kereskedelmi érdekeit sértették az ezzel járó szankciók.

Nyugat-Qrna 2 Lukoil Irak olajmező Szaddám
Kapcsolódó cikkek