Cégvilág

Minimális a távhő árának a csökkenése

Elviszi az áfa-csökkentés hatását a gáz árának drágulása, ezért csak kisebb lehet a távhő árának csökkenése Pécsett a szolgáltató szerint.

A földgáz drágulása miatt 6,3 százalékos díjemelés lenne indokolt, ezért hiába csökken a távhő áfája 18-ról 5 százalékra, a pécsi fogyasztók alig érzik majd meg a változást - számol be az RTL.

18 ezer 574 forint - ennyibe kerül egy átlagos pécsi panellakás fűtése havonta. A távfűtő vállalat szerint jövőre 6,3 százalékkal kellene emelni a díjakat, mivel ennyivel drágábban jutnak a gázhoz. Az áfa-csökkentés miatt mégis kevesebbet kell majd fizetni a távfűtésért.

„Annak ellenére, hogy a távhő egységárai emelkednének, a távhő költségek mégis csökkennek, egészen pontosan 5,9 százalékkal” – mondta Gasz Zoltán, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez havonta átlagosan 1100 forintos megtakarítást jelent. Ha nem lenne gázáremelés, az átlagos megtakarítás ennek csaknem a kétszerese lehetne.

Komlón ugyanakkor az adóváltozással egy időben új biomassza erőművet adnak át, ami részben kiváltja a földgázt a távhőszolgáltatásban, ezért összességében negyedével csökkenhet a távfűtés díja januártól.

távhő áfa komló távhő ára
Kapcsolódó cikkek