Cégvilág

22 éve nem voltak ilyen elégedetlenek a munkahelyükkel az amerikaiak

A Conference Board éves felmérése azt sugallja, hogy az amerikai munkavállalók kevésbé elégedettek a munkájukkal, mint bármikor az utóbbi több mint két évtizedben.

Kutatók úgy találták, hogy az amerikai dolgozóknak mindössze 45 százaléka elégedett a munkahelyével, a 2008-ben mért 49 százalékkal szemben. Az adat az elmúlt évben alakult a legrosszabbul a mérés 22 éves történetében.

Linda Barrington, a felmérést végző szervezet vezetője az AP-nek elmondta: nem az üzleti ciklus nehézségei vagy egy adott generáció elégedetlensége okolható az eredmények miatt. Az elégedetlenség a kutatók szerint több okból is nőtt. Egyrészt a bérek nem tartják a színvonalat az inflációval szemben, másrészt egyre kevesebben tekintik érdekesnek munkájukat. Az anyagi helyzetet tovább rontja, hogy a növekvő egészségbiztosítási járulék miatt az amerikai munkavállalók kevesebb pénzt visznek haza.

Amikor a Conference Board először végezte el a felmérést 1967-ben, a dolgozók 61 százaléka állította, hogy elégedett munkájával. Mostanra az arány 45 százalékra csökkent. Szintén mélypontot ért el az érdekesség értékelése, eszerint mindössze 51 százalék értékeli érdekesnek munkáját. Az első mérés idején még 70 százalék volt az arány. A leginkább a 25 év alattiak elégedetlenek az állásukkal, míg a legjobban a 25 és 34 év köztiek érzik magukat.

A tavalyi 47 százalékhoz képest 43 százalék érzi magát biztonságban a munkahelyén, 56 százalék nyilatkozott úgy, hogy kedveli a munkatársait. A megkérdezettek 51 százaléka elégedett a főnökével.

A kutatók aggodalmunkat fejezték ki a növekvő elégedetlenség miatt, ami rányomhatja a bélyegét az Egyesült Államok gazdasági fejlődésére, mivel csökkentheti az innovációt.

felmérés elégedettség infláció elégedetlen amerikai munkahely
Kapcsolódó cikkek