Cégvilág

A Yaris az európai Toyota vásárlók kedvence

A Toyota Motor Europe (TME) beszámolója szerint 2009. évi értékesítési eredménye 882,351 jármű, ezzel 4,9 százalékos részesedést ért el Európában.

Az autóeladásokat tekintve az előző évhez képest 26 százalékos mínuszt könyvelt el a cég. Az öt európai gyártású fő modellből (AYGO, Yaris, Auris, Verso és Avensis) 565,008 darabot értékesítettek 2009-ben. A vezető szerep az értékesítésben a Yarisé volt, de a modellből tavaly 10 százalékkal kevesebb kelt el, mint 2008-ban. Az újonnan bemutatott Avensis és Verso növelte piaci részesedését a szegmensében, főleg a magánautó piacon.

A Lexus értékesítés fő volumenjét az új RX adta. 2010-re vonatkozóan jobban megjósolható piacot várunk Európában, kevéssel az ezévi szint alatt – nyilatkozta Tadashi Arashima, a TME elnöke. Mindezek mellett szeretnénk növelni piaci részesedésünket. Világos jeleket láttunk már erre az emelkedő tendenciára 2009. negyedik negyedévében, amikor elkezdtük érezni a megújult modellpaletta előnyeit, különösképpen a magánautó piacon – fogalmazott az elnök.

A Toyota helyzetét megnehezítheti, hogy a korábban bejelentett milliós visszahívás a mai közlés szerint Európára is kiterjed. A cég a gázpedál meghibásodása miatt 2 millió jármű visszahívására készül, miután 26 bejelentést kapott, hogy a gázpedál bizonyos körülmények között lassabban emelkedik fel az alaphelyzetbe - mondta a Világgazdaság Online-nak Som Ferenc, a budapesti márkaképviselet pr-vezetője, kiemelve: egyetlen baleset sem következett be az említett ok miatt.

eladás yaris európai Toyota értékesítés
Kapcsolódó cikkek