Cégvilág

H1N1-botrány: a WHO vizsgálatot indít saját maga ellen

A politika felől érkező kritikák hatására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatot indít a H1N1 járvány kezelése kapcsán. Az ENSZ tagszervezete állítása szerint nem tekinti problémásnak az eljárást.

A WHO közlése szerint független szakértők folytatják le a H1N1 kezelésével kapcsolatos vizsgálatot, de a résztvevők személyéről és az eljárás időpontjáról nem adott tájékoztatást a Világ Egészségügyi Szervezet. Fadela Chaib, az intézmény szóvivője a Reutersnek úgy nyilatkozott: a kritikák természetesnek tekinthetőek járvány idején. Hozzátette ugyanakkor, hogy a WHO független és szakértő tanácsokkal látta el 193 tagországát.

Az újinfluenza járvány kapcsán legutóbb az Európa Tanács élt kifogással. Az európai országokat tömörítő szervezet azt szeretné tudni, a gyógyszergyárak nyomást gyakoroltak-e a közegészségügyi szervekre, hogy ezzel növeljék a vakcina eladásokat.

Mint arról a Világgazdaság ma beszámolt, a világ számos kormánya próbálja módosítani a gyógyszergyárakkal kötött szerződéseit, illetve túladna a már leszállított H1N1-vakcinák egy részén azt követően, hogy óriási tételben marad a nyakukon a fel nem használt oltóanyag.

A megrendelt mennyiség jó része főként azért bizonyult feleslegesnek, mert az újinfluenza-járvány kitörésekor a szakemberek még azzal számoltak, hogy két oltás lesz szükséges a védettség megszerzéséhez. Emellett maga a járvány is szelídebb lefolyású a vártnál, és az oltással kapcsolatos érdektelenség, illetve gyanakvás is lanyhább keresletet okozott.

vizsgálat H1N1 WHO egészségügyi világszervezet újinfluenza
Kapcsolódó cikkek