Cégvilág

H1N1: már 107 halott, a kismamák a legveszélyeztetettebbek

A Semmelweis Egyetem (SE) a január 18-án a Kútvölgyi Klinikai Tömbben elhunyt kismama halálának körülményeiről a család kérésére felvilágosítást nem adhat. Eddig százheten haltak meg a H1N1 vírus szövődményeiben, köztük öt kismama, egyikük sem volt beoltva.

Az Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján 2009. október 1-től a máig 18 beteget kezeltek igazoltan H1N1 influenzával illetve influenzaszerű tünetekkel. Jelenleg is egy kismamát ápolnak a klinikán; az ő állapotáról – szintén a család kérésére – az egyetem további információkat nem közölhet.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos elmondta: eddig százheten haltak meg az új influenzával összefüggésbe hozható szövődmények miatt, közülük négyen voltak beoltva a vírus ellen. Köztük volt öt kismama , akik egyike sem kapta meg a vakcinát.

Az új influenza sokkal veszélyesebb a szezonálisnál, hiszen amíg abban az elmúlt nyolc évben 2-45 ember vesztette az életét évente, addig a H1N1 fertőzés első megjelenését követő pár hónapban 107 áldozatot követelt.

A legveszélyeztetettebbek a kismamák, a fiatalok és a krónikus betegek, szakemberek szerint három-négymillió potenciális veszélyeztetettje van még nálunk a járványnak.

Eddig közel 3 millióan oltatták be magukat hazánkban a H1N1 vírus ellen, így Európában csak a svédek, a norvégok és a franciák előznek meg bennünket. vártnak megfelelő vagy még annál is jobb a védettség aránya a társadalom egészét tekintve a beoltottak körében, mert hetven-nyolcvan százalék helyett nyolcvanhét-kilencven százalékos ez a mutató. A tiszti főorvos úgy véli, az eddig meghaltak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással.

H1N1 Kútvölgyi Kórház
Kapcsolódó cikkek