Cégvilág

Információbiztonság – Tízszeresére pöröghet a hazai piac

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2010 januárjában már hatodik alkalommal mérte fel a magyarországi „ISO27001” információbiztonság rendszer tanúsítások helyzetét.

Az ISO27000 család a biztonsági auditálásra vonatkozó szabályokat határozza meg. A vizsgálatok segítségével biztosítják a cégek az információ védelmét. Független szervezetek határozzák meg, mely cégek végezhetnek auditálást.

A Hétpecsét a hazai piacot fogja össze, a szervezet minden évben felméri, hogyan alakultak az auditálások. Eszerint a tanúsítások száma csak 5 százalékkal növekedett az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Gasparetz András, a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület elnöke szerint normális esetben exponenciálisan növekszik a piac. Mivel azonban egy közepes cég auditálása is 1 millió forint körüli összegbe kerül, sok hazai vállalat elhalasztotta ezeket a beruházásokat a válságra való tekintettel.


A 13 magyar auditor cég – amely nagyjából lefedi a teljes magyar piacot – adataiból kiderül, hogy 138 (2009 januárjában 131) sikeres auditon átesett magyarországi cég van már, ami egy szerény 5 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Fény derült arra is, hogy a tanúsítók közül a piacvezető az SGS Hungária Kft. 35 százalékos piaci részesedésével, a második helyen a CERTOP áll 14 százalékkal, míg a „bronzérmes” a DNV Magyarország Kft. 12 százalékkal.
 
A 20010-es tervekkel kapcsolatban nagy szórással, de óvatos optimizmussal nyilatkoztak a megkérdezettek, s úgy becsülik, hogy 2010-ben meglódulhat a tanúsítások száma. Gasparetz András úgy látja, ha a piac visszatér az eredeti pályájára, akár 50 százalékos gyorsítás sem elképzelhetetlen.

hétpecsét SGS Hungária CERTOP Információbiztonsági Egyesület DNV Magyarország
Kapcsolódó cikkek