Cégvilág

"Kifestünk, takarítunk"- Nem győznek harcolni a bérlőkért az amerikai lakástulajdonosok

A The Wall Street Journal megfogalmazása szerint az Egyesült Államok a bérlők paradicsoma. Az üresedési ráta 30 éves csúcspontot ért el, a tulajdonosok pedig mindent megtesznek azért, hogy a még meglévő bérlőiket megtartsák.

"Kitakarítjuk a szőnyegeket, lefestjük a falakat, Starbucks utalványokat adunk"- mondta a The Wall Street Journalnek a Camden Property Trust, egy houstoni ingatlanforgalmazó vezetője arról, hogyan próbálják megtartani ügyfeleiket. A cég 63 ezer ingatlant kezel és megfogalmazása szerint 2010 első fele "meglehetősen rémes" lesz.

A cégvezető borúlátása indokolt, hiszen az Egyesült Államokban az üresedési ráta 8 százalékot tett ki az előző év végén. Ez a legmagasabb érték azóta, hogy a Reis Inc. 1980-ben megkezdte a területen az éves felméréseket. A múlt évben 3 százalékkal csökkentek a bérleti díjak.

A helyzetet tovább súlyosbítja a kínálat túlzott megnövekedése: 2003 óta nem adtak át annyi lakást, mint tavaly, az eladási nehézségek miatt a bérlakáspiac jelentősen bővült. A tulajdonosok abban bízhatnak, hogy a hitelezés befagyása miatt a projektek jó része leállt, ezért 2011-re felére csökken az újlakás-átadások száma. A kínálat csökkenésével ismét megnyílik a lehetőség a bérleti díjak emelésére.

A Marcus & Millichap hamarosan megjelenő elemzése további 2-3 százalékos bérleti díj csökkenést prognosztizál erre az évre, ennek nagy része az első fél évben valósulhat meg. A Reis szakértője ezért azt tanácsolja a bérlőknek, hogy most tárgyalják újra szerződéseiket.

 

bérlő bérleti díj üresedési ráta ingatlan
Kapcsolódó cikkek