Cégvilág

Üzbegisztánba készül az Omninvest

Az üzbég elnök jóváhagyta azt az együttműködési megállapodást, amit még 2009 végén írt alá az ázsiai ország kormánya és a magyar Omninvest Development Kft – közölte az Uzfarmprom állami gyógyszergyártó. A megállapodás szerint az Omninvest egy 100 millió dollár értékű különböző vakcinákat és szérumokat előállító gyártókomplexumba fektetne be, amit az előzetes tervek szerint 2010 és 2013 között építenének fel.

A megállapodásban foglaltak alapján az Omininvest 2012 augusztusában kezdené meg a termelést, elsősorban szamárköhögés, torokgyík, tetanus, tuberkulózis és tífusz elleni védőoltásokat állítanának elő, ugyanis ezeket jelenleg nem termelik Üzbegisztánban, így importra szorulnak. Emellett az Omnivest tervei szerint itt állítana elő évi 12 millió adag influenza elleni védőoltást. Az üzleti terv szerint az előállított vakcinák közel 70 százaléka exportra kerülne, a maradék elegendő a belföldi igények kielégítéséhez.

A társaság az előbbiek mellett biológailag aktív adatlékanyagok gyártását is elindítja, emellett pedig 2013-ban felállítanak egy őssejtkutató-központot, ahol különböző terápiás és génterápiás kezeléseket is le kívánnak bonyolítani majd.

A magyar vállalat már létre is hozta a projekt lebonyolítását végző társaságot, az Omnivest Asia Ltd-t, ami az üzbég elnök döntése alapján mentesül az adók és vámterhek megfizetése alól a következőt 5 évben.

Üzbegisztánban jelenleg is több egészségügyi jellegű fejlődés van folyamatban. Jövőre fejeződik be az állami tulajdonú gyógyszergyártó , az Uzfarmprom 2007-2011 között megvalósításra kerülő technikai eszközeinek fejlesztése, összesen 26,5 millió dollár értékben. Emellett folyamatban van egy új gyógyszergyár építése a szingapúri Beacons Pharmacuticalsal együttműködésben 10 millió dollár értékben.

Alultáplált betegek, egészséges alultápláltak - Konferencia

A táplálásterápia jelentősége a betegek gyógyulásában

2010. 02. 25.

 

gyógyszer szamárköhögés vakcina torokgyík Omninvest influenza tetanusz
Kapcsolódó cikkek