Cégvilág

Fékhiba miatt visszahívják a Priust? Magyarországon 22 ezer Toyotát hívhatnak vissza

Japán lapjelentések szerint a Toyota autógyár ezúttal a zászlóshajójának tartott Prius gépkocsik visszavonását tervezi fékhiba miatt. Magyarországon 22 ezer érintett Toyota lehet.

A japán cég a jelentéseket nem kommentálta, mindössze annyit közölt, hogy rövidesen bejelentést tesz arról, milyen lépést tesz a Priusszal kapcsolatos problémák miatt.

A BBC szerint a fékhiba vélhetően 270 ezer autót érint, amelyeket múlt év májusa óta az Egyesült Államokban és Japánban adtak el. A legnagyobb példányszámban megjelenő japán napilap, a Yomiuri szerint a Toyota már értesítette a japán autókereskedőket a legújabb Prius modell visszahívásáról. Az amerikai közlekedési minisztérium a múlt héten közölte, hogy vizsgálatot indított a Prius fékhibája kapcsán.

A Toyota eddig mintegy nyolcmillió járművet vont vissza műszaki hiba miatt. A gázpedál beakadása miatt elrendelt visszahívás nyolc modellt érint, köztük az Egyesült Államokban a népszerűségi listát vezető Camryt és Corollát.

A Toyota 2 milliárd dollárra becsüli a visszahívással kapcsolatos költségeket, igaz, ez a számítás még nem tartalmazza a Prius ügyében elrendelendő intézkedéseket. Akio Toyoda, a cég elnöke, az alapító unokája a múlt héten bocsánatot kért a meghibásodások miatt és bejelentette, hogy új, a biztonságot felügyelő bizottságot hoznak létre a vállalatnál.

Magyarországon 22 ezer Toyota lehet érintett a gázpedál meghibásodása miatt - nyilatkozta Som Ferenc, a Toyota Motor Hungary Kft. kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek.

A visszahívási kampány a megelőzést szolgálja, sem Magyarországon, sem Európában nem volt baleset a gázpedálok miatt - hangsúlyozta Som.

Már megérkezett a végleges alvázszám lista az érintett magyar gépkocsikról, és a héten kezdik el kiküldeni a leveleket a tulajdonosoknak a visszahívási kampányra. A javításhoz szükséges alkatrészek e hét végén érkeznek Magyarországra, így a február 15-ével kezdődő héten már megkezdik a javításokat.

Az értesített magyar ügyfeleknek a hét közepén érdemes telefonon érdeklődni a kereskedésekben, illetve márkaszervizekben, és időpontot egyeztetni a javításra - mondta a kommunikációs igazgató. Hozzáfűzte: a javítás garanciális, és - az elektromos ellenőrzésekkel együtt - körülbelül egy órát vesz igénybe.

fékhiba Prius visszahív Toyota Japán som ferenc Akio Toyoda gázpedál
Kapcsolódó cikkek