Cégvilág

Két hétig vár az MNV a Malév orosz bankgaranciájára

Két hétig vár az orosz Vnyesekonombanknak (VEB), a Malév privatizációja során vállalt 32 millió eurós garanciájára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), utána jogi lépésekhez folyamodik a garancia beváltása érdekében - mondta Kamarás Miklós, az MNV Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI kérdésére.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a "Középtávú vagyonhasznosítási stratégia" című előadás szünetében a vezérigazgató közölte: ez a két hét remélhetőleg elég lesz arra, hogy a magyar és az orosz kormány között a végső megállapodás megszülessen a Malév tőkehelyzetének rendezéséről. Kamarás Miklós hangsúlyozta, hogy a magyar légitársaság hosszabb távú finanszírozását a magyar-orosz megállapodás alapozhatja meg.

A rövidtávú finanszírozást viszont az segíti, hogy az MNV átmeneti időt adott a Malévnak a vele szemben fennálló tartozások rendezésére.

A Malév mintegy 6,5 milliárd forinttal tartozik az MNV-nek, illetve az MNV tulajdonában lévő Malév Vagyonkezelő Kft.-nek. A moratóriumot az MNV a részvényesi jogok gyakorlója, a pénzügyminiszter utasítására adta, és addig szól, amíg remény van a magyar-orosz megállapodásra.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a Malév tőkehelyzetének rendezése során a magyar kormány javaslata szerint leszállítják a légitársaság jegyzett tőkéjét azért, hogy a magyar állam többségi tulajdonhoz jusson. A tőkeemelés az adósságok tőkévé konvertálásával történik meg. Az adósságokat nem lehet apportálni - magyarázta Kamarás Miklós -, így ahelyett készpénzt kell a Malévba tenni és abból kifizetni a 17-18 milliárd forintot kitevő adótartozást.

Malév bankgarancia Orosz
Kapcsolódó cikkek