BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még borúlátók a médiapiac vezető szakemberei

Magyar Médiaindex néven új kutatássorozatot indított a Marketing&Média és az Ipsos. Az első negyedéves felmérés során a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az országos földi sugárzású csatornák reklámbevétele csökken, s mindössze 5 százalék látja reálisnak a növekedést.

A felmérés során a 100 legmeghatározóbb hirdető cég, médiavállalkozás, média- és reklámügynökség vezetőjét kérdezik meg arról, miként alakulnak szerintük a hazai médiaköltések negyedéves összehasonlításban.
 
Az első negyedéves felmérés során a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az országos földi sugárzású csatornák reklámbevétele csökken, s mindössze 5 százalék látja reálisnak a növekedést. A kábeltévék esetében ugyanakkor a válaszadók több mint kétharmada növekedést prognosztizál, csupán 6 százalék valószínűsíti a csökkenést. A napilapok, magazinok, rádiók esetében a többség – 75, 67, illetve 63 százalékos arányban – visszaesést jósol, s körülbelül 20-30 százalék közöttire tehető azok aránya, akik a változatlan költéseket tartják elképzelhetőnek. Lehetséges növekedésről a magazinoknál csupán 4, a napilapoknál 7, a rádióknál pedig 9 százalék számolt be.

A közterületi reklámozásnál valamivel több, mint 40 százalék a csökkenést várók aránya, a fennmaradó nem egészen 60 százalék körülbelül fele-fele arányban vár stagnálást, illetve bővülést. Miközben legtöbben a napilapok reklámbevételeinek hanyatlását vizionálják, majdnem ugyanennyien (71 százalék) gondolják úgy, hogy az internet növekedni fog.
 
A kutatásban részt vevők 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy saját vállalatának médiaköltései nem változnak az első három hónapban 2009 első negyedévéhez képest, s hozzávetőlegeses ugyanannyian állították, hogy csökkentik (29%) kiadásaikat, mint ahányan növelik (31%). Szektorok szerinti bontásban legtöbben (42%) az OTC növekedésére és autó ágazat csökkenésére (71%) voksoltak. A bank-, az FMCG- és a telekommunikációs szektor esetében a megkérdezettek nagyobb hányada a változatlan médiaköltéseket vetíti előre.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.