Cégvilág

Megbukhat a Google könyvdigitalizálási terve

A New York-i bíróság előtt 26 cég, illetve szervezet mondhatja el érveit és ellenérveit a Google könyvdigitalizálási projektjével kapcsolatban, amely az ellenzők szerint monopóliumot biztosít a keresőóriásnak.

A fogyasztói jogokat képviselő Consumer Watchdog illetékese szerint a meghallgatás kulcsfontosságú lesz a Google ügyében. John Simpson a BBC-nek úgy nyilatkozott: hisz abban, hogy minden könyvet digitalizálni kell, de teljesen hibás ötlet ezt a hatalmas adatmennyiséget egy cég kezébe helyezni.

A New York-i bíróság előtt 26 ellenérdekelt fél mondhatja el véleményét, közöttük az Open Book Alliance, amely többek között a Microsoftot, az Amazont és a Yahoo!-t is magába foglalja. Az említett cégek azzal érvelnek, hogy az óriás méretű digitális könyvtár túlzott piaci előnyt biztosítana a Google-nak a keresőszolgáltatások körében.

A Google könyvdigitalizálási terve először 2004-ben ütközött akadályba. Ekkor az amerikai kaidók-, valamint a szerzők szövetsége tömeges szerzői jogsértésre hivatkozva beperelte a céget. A vállalat akkor felajánlotta, hogy 125 millió dolláros alapot hoz létre, amelyhez csatlakozhatnak azok az írók, akik kompenzációt igényelnének az elektronikus könyveik után. A konstrukcióhoz bírósági beleegyezésre lett volna szükség, de az ügy azóta is húzódik. A Google ugyan módosította a megállapodás tervezetet, de az amerikai Igazságügyi Minisztérium továbbra is versenyellenesnek tartja azt.

könyvtár digitalizálás könyv bíróság Google
Kapcsolódó cikkek