BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Patikagondok kétféle nézőpontból

Nem támogatja a patikaalapítási szabályok szigorítását az Egészségügyi Minisztérium, mivel a betegek érdekét szolgálja, ha több gyógyszertárban juthatnak hozzá orvosságaikhoz.

Ezt annak kapcsán közölte a tárca, hogy Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa tegnap bírálta a kormányt, mivel 500 gyógyszertár került válságos helyzetbe.

A patikacsődök legfőbb oka, hogy 2006-ban törvénnyel engedélyezték a patikaalapítási liberalizációt, így három év alatt 412-vel, 2407-re nőtt a gyógyszertárak száma. Eközben az árréstömeg jelentősen csökkent, pedig a patikák ebből tartják fönn a működésüket – mondta lapunknak Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke (VG, február 17.). A Fidesz szűkítené a liberalizációt, Pesti szerint a betegellátás érdekében azonnali beavatkozásra van szükség.

Megírtuk azt is, hogy míg az előző években 600-700 gyógyszertárat segített ki az állam havonta 50–150 ezer forint vissza nem térítendő támogatással, az idén ez a lehetőség megszűnt. A kamara a költségvetés tervezésekor ezt kifogásolta, eredménytelenül.

Most már csak a nagy forgalmú patikáktól beszedett, évi 200 millió forint körüli szolidaritási adóra számíthatnak, ám ennek öszszege bizonytalan. Az egészségügyi tárca azonban azt mondja, a rászorulók kamatmentes előleget kérhetnek, de e hónap közepéig csupán 99 patika élt ezzel a lehetőséggel, ez nem utal tömeges likviditási zavarokra – áll a közleményben.

Pesti Imre szerint az előleget vissza kell fizetni. Ma már sokuknak csak készpénz ellenében szállítanak a nagykereskedők. Ezt erősítette meg lapunknak Szabó Ferenc, a Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a gyógyszertárak tetemes összeggel tartoznak nekik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.