Cégvilág

Bajban a fociklubok - Ki mennyit "húz le" a szurkolókról?

Csődgondnokságba menekült a Portsmouth F.C., képtelen volt megbirkózni 60 millió fontos adósságával és fizetni 600 alkalmazottját – írja a HVG.

A jelenlegi szezonban már a negyedik tulajdonosával küszködő, magát anyagilag túlvállaló Portsmouth esetét az egész sportág számára figyelmeztető jelnek nevezte Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség főtitkára.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) múlt héten nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül, hogy a 2007–2008-as szezonban már az Európa 53 első osztályú nemzeti bajnokságának 732 csapata által felhalmozott 56 százaléka, 3,8 milliárd euró a Premier League klubok könyveiben szerepelt. Ez majd a négyszerese annak, amit az összesítésben 978 millió euróval második spanyol csapatok mérlege mutat, a harmadik az olasz liga, a Serie A 504 millió euróval - írja a hetilap.

A hatalmas adósságot maguk előtt görgető csapatok még jobban eltorzítják az amúgy sem kiegyensúlyozott erőviszonyokat, amikor nyakló nélküli költekezésükkel csak kevesek által finanszírozható sztárokat gyűjtenek egybe.

A Deloitte tanácsadó cég adatai szerint egy szurkolótól a legtöbb meccsnapi bevételt a Chelsea húzza - írja a The Economist. A londoni klub szurkolói ugyan összesen "csak" 242 millió eurót költenek, ám ez egy főre vetítve már több mint kétezer eurót jelent.

A legtöbb szurkolói bevételre a Real Madrid tesz szert, mintegy 400 millió euró vándorol a klub kasszájába.

Érdekesség, hogy az egy főre vetített rangsorban a Manchester United-et megelőzi az Arsenal, és a Big4-hoz tartozó Liverpool-t pedig még a Tottenham Hotspurs is megelőzi.

Chelsea big4 meccsnapi bevétel futball eladósodás pl
Kapcsolódó cikkek