Cégvilág

Egyedülálló KPMG szolgáltatóközpont Budapesten

Budapesten megkezdte működését a KPMG ügyviteli szolgáltatóközpontja. A KPMG nemzetközi hálózatában ez az első szolgáltató központ, amely jelenleg 34 országra kiterjedően kínál elsősorban közvetett adózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat. A központ emellett bérszámfejtési és bizonyos forensic-szolgáltatásokat is nyújt nemzetközi szervezetek számára a kereskedelem, az autó- és energiaipar, az ingatlan-, információs, kommunikációs és szórakoztatóipari szektorokban.

„Ha egy cégnek több országban van áfabevallási kötelezettsége, és ehhez segítségre van szüksége, szerződhet más és más adótanácsadóval minden országban, akikkel egyenként külön eljárási rendet kell kialakítania, majd különböző forrásokból érkező az információkat egyeztetnie. Ezek a feladatok pedig elvonják saját munkavállalóit a cég alaptevékenységétől” – mondta Philippé Norré, a KPMG adópartnere, akitől a budapesti adóügyviteli központ megvalósításának ötlete származik.

„Az volt a célunk, hogy mindezen feladatokat egy KPMG-irodába irányítsuk, amely aztán kiszolgálja ügyfelünk nemzetközi cégcsoportjának egészét. A közvetett adózási feladatok kiszervezésével ezek a multinacionális cégek jelentős megtakarításokat érhetnek el, és kimondottan alaptevékenységükre tudnak összpontosítani, miközben segítséget nyújtunk számukra tevékenységük optimalizálásban” – tette hozzá Philippe Norré. 

Ugyanez a gondolat vezetett világszerte az osztott szolgáltató központok (Shared Service Center - SSC) egyre növekvő népszerűségéhez is, amelyek egyik kedvelt helyszíne éppen Budapest.

„Évek óta számos hasonló szolgáltató központot segítünk könyvvizsgálóként és tanácsadóként, ezáltal jelentős tudásra tettünk szert működésükről. Saját szolgáltató központunk kiváló lehetőség ennek a tudásnak a gyakorlati átültetésére, valamint annak bizonyítására, hogy elsődlegesen helyi munkaerőre támaszkodva versenyképesek tudunk lenni világviszonylatban is” – mondja Robert Stöllinger, a KPMG magyarországi ügyvezető partnere.    

Jelenleg 30 munkatárs látja el a feladatokat, de 2010 végére 40 főállású szakembert számláló csapat elérése a cél, folyamatos bővülés mellett a következő években. A központban Magyarországon ritkának mondható nyelvkompetenciákkal rendelkező kollégák is dolgoznak;
nem csupán angolul, hanem svédül, olaszul, görögül, észtül, bolgárul vagy éppen szlovákul is beszélnek.

„Ez egy izgalmas időszak számunkra Magyarországon, hiszen a budapesti iroda ezzel egy élvonalbeli globális szolgáltatást vállalt magára” – mondja Mike Glover, a KPMG magyarországi adóosztályának vezetője.      

A KPMG ügyviteli szolgáltató központjának közvetett adózáshoz kapcsolódó főbb szolgáltatásai:

• áfával kapcsolatos adminisztrációs szolgáltatások,
• nyilvántartások egyeztetése,
• segítségnyújtás más országban adóalanyként történő bejelentkezés során,
• hírek és információk szolgáltatása, frissítése,
• tréningek a fentiekkel kapcsolatban a cég saját munkavállalóinak,
• a KPMG munkatársainak átmeneti kiküldetése az ügyfélhez.


 

szolgáltatóközpont bérszámfejtés ügyvitel KPMG adózás
Kapcsolódó cikkek