Cégvilág

Elbúcsúzik a Magyar Rádió elnöke

A Fidesz nem támogatja, vagyis nincs politikai konszenzus a kinevezése körül - ezért lépett vissza a Magyar Rádió elnökjelöltségétől a posztot ma is betöltő Such György - írja a nol.hu

Visszalép Such György a Magyar Rádió elnöke a további jelöltségről, miután nem érzi a politikai konszenzust kinevezése körül, mert a Fidesz nem támogatja.

Döntése indokaként azt mondta, hogy a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökségben nem volt konszenzus a jelöléséről, így a pályázat nélküli hosszabbítás lehetőségével nem kíván élni.

A közrádió elnöke egy nappal a megválasztásáról döntő csütörtöki nagykuratóriumi ülés előtt, levélben tájékoztatta erről a kuratórium elnökét. Ebben az áll: kezdettől azt vallotta, hogy ezt a tisztséget „csak a mértékadó politikai erők támogatása mellett lehet és érdemes betölteni, mert csak ebben az esetben garantálható az intézmény tényleges függetlensége".

„Az elmúlt hetek eseményei alapján számomra teljesen világossá vált, hogy a mandátumom pályázat nélküli meghosszabbítása kapcsán a jelenlegi, politikailag felfokozott kampányidőszakban a kritikus politikai támogatottság nem biztosítható".

Such György a Nol.hu-nak azt nyilatkozta, a Fidesz már az elnökségi ülésen sem vett részt a szavazásban, nyilvánvalóvá téve, hogy a nagykuratóriumban sem fogja támogatni az elnökségét; márpedig "a mértékadó politikai erők konszenzusos támogatása a garanciája a Magyar Rádió, mint nemzeti intézmény tényleges függetlenségének, az pedig a megfelelő színvonalú szakmai munkának. Ennek hiányában úgy éreztem, nem érdemes betölteni ezt a pozíciót". Such kérdésünkre nem zárta ki, hogy el lehet érni - az egyébként a megválasztásakor meglévő - konszenzust, de erre a mostani felfokozott politikai hangulatban nem lát esélyt, ezért sem kívánt pályázat nélkül hosszabbítani (amire a törvény lehetőséget nyújt).

 

konszenzus Magyar Rádió Such György jelöltség Fidesz
Kapcsolódó cikkek