Cégvilág

Évente 1.500-2.000 magyar hal meg, mert nem tud energiát venni

Becslések szerint évente 1.500-2.000 ember veszti életét Magyarországon az energiaszegénység miatt, vagyis mert nem tud a létfenntartásához elegendő energiát vásárolni - ismerteti a Közép-európai Egyetem (CEU) Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ és a Védegyelet Együttműködésben a Környezeti Igazságosság Munkacsoport közös sajtóközleményében.

Az Energiaszegénység Magyarországon című tanulmányról kiadott közlemény szerint önbevallás alapján 1,5 millió embert érint az energiaszegénység. A tanulmány döntően 2007-es adatokra épít.

Az elmúlt években az energiahordozók ára az inflációt meghaladó mértékben emelkedett Magyarországon. A lakosság 80 százaléka jövedelmének több mint 10 százalékát az energiaszámlára költi, ami az általánosan elfogadott nemzetközi standard szerint "energiaszegénységet" jelent. A sajtóközlemény nem tér ki arra, hogy ezt vásárolóerő paritáson számolják-e.

Az energiaszegénység létét támasztja alá az is - írja a sajtóközlemény -, hogy a lakosság 15 százaléka nyilatkozik arról, hogy nem képes lakását megfelelő hőmérsékletre felfűteni.

A sajtóközlemény a legfontosabb ajánlások között az energiahatékonysági beruházások növelését, az ártámogatások csökkentését és célzottabbá tételét, valamint a távfűtésbe történő beruházások szükségességét említi.

energia energiaszegénység vásárlás
Kapcsolódó cikkek