Cégvilág

Laptop 100 ezer forint alatt - Mi várható a PC piacon?

A nehezén már itthon is túl vagyunk, 2010-ben a magyarországi PC-piac sem csökken tovább – jelezte lapunknak Majoros Miklós, az Acer magyarországi vezetője.

A tajvani márka a Gartner piackutató összesítése szerint mind a teljes hazai számítógéppiacon, mind annak legdinamikusabban növekvő szegmensében, a notebookok területén piacvezető lett tavaly, az előbbiben 15, az utóbbiban 22-23 százalékos részesedéssel. A múlt évet igen komolyan megszenvedték a gyártók.

Még a hordozható gépek piacán is legalább 20 százalékos volt a visszaesés, nem beszélve az asztali PC-kről, amelyeknél az előző esztendőhöz képest 40 százalékot esett az értékesítés – sorolta Majoros Miklós. Utóbbi szegmensben ráadásul folyamatos zsugorodással számolhatnak a szállítók, ez a PC-piac azon szelete, ahol még vannak hazai gyártók is, akiknek a sorsa néhány éven belül emiatt meg is pecsételődhet – vizionálja az Acer-vezető.

Hozzáteszi: a PC-piac telítődésével a kereskedőknek is újfajta módszerekhez kell nyúlniuk, mivel a vevőket sok esetben már nem is feltétlenül az ár orientálja. Hiszen ma már notebookot vehetünk olyan áron, amelyen néhány éve még legfeljebb egy egyszerűbb asztali gépet vásárolhattunk.

A laptoppiacon immáron 100 ezer forint alatti árak dominálnak. A kereskedői visszajelzések szerint ennek a szegmensnek segíthetnek a 0 százalékos THM-mel hirdetett áruhitelek is. Az viszont Majoros Miklós szerint már kérdéses, hogy az idén tovább morzsolódhatnak-e az árak, sőt. A nemzetközi alkatrészgyártók ugyanis, látván a globális fellendülést, elkezdték drágábban árulni a részegységeket. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Gartner laptop notebook thm acer PC áruhitel Majoros Miklós
Kapcsolódó cikkek