Cégvilág

Zeusszal a "mazsolák" is ellophatják a banki adatokat

Az informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek arra figyelmeztetnek: ma már könnyen megvásárolhatóak azok a szoftverek, amelyek segítségével egy egyszerű felhasználó is fejlett malware-t készíthet.

Korábban csak az intelligens cyber bűnöző szűk köre volt képes hatékony támadásokat indítani, mostanra azonban jóval alacsonyabb színvonal szükséges – mondta a NewScientistnek a Cisco szakértője.

Míg kezdetben csak a komoly programozói tudással rendelkező hackerek készíthették el az értékes adatok ellopására alkalmas programokat, mára változott a helyzet. Az interneten olyan programcsomagokat lehet megvásárolni, amelyek deklaráltan rosszindulatú szoftverek gyártására használhatóak, némelyik fejlett szolgáltatási hátteret, sőt, akár pénzvisszafizetési garanciát is kínál.

Az egyik ilyen szoftver a Zeus, amelyet 400-700 dollárért vásárolhat meg bárki, akit érdekel a téma. A programhoz részletes használati útmutatót is kapnak a vevők, akik azután például a banki adatok ellopásához használható alkalmazásokat készíthetnek – akár alapfokú számítógépes tudással is. Patrick Peterson, a Cisco munkatársa szerint a Zeus alapvető változást hoz a területen, olyan innovációt, amelyet eddig nem látott a szakma.

A Zeus képességeit jól példázza, hogy nemrégiben az amerikai szövetségi légügyi hatóságtól szereztek meg érzékeny adatokat a programmal készített rosszindulatú szoftver segítségével. a támadás során 81 számítógépet értek el és 1 533 dokumentum kötött ki fehéroroszországi számítógépeken, köztük vegyi terrorizmussal kapcsolatos anyagok és egy repülőtér biztonsági tervei. A nemzetközi használatot megkönnyítik a Zeus extra szolgáltatásai, ha például valaki spanyol bankokat szeretne megtámadni, 30 dollárért letölthet egy kiegészítőt, amely kifejezetten erre a célra teszi alkalmasabbá az alkalmazást.

Zeus ellop malware banki adat
Kapcsolódó cikkek