Cégvilág

Fiat: Minden ágazat javít, csak az autógyártás nem

A Fiat 25 millió eurós nettó veszteséggel zárta az idei első negyedévet, ez jelentős javulás a korábbi eredményhez képest. Az olasz konszern rövidesen részletesen ismerteti fejlesztési terveit.

A Chrysler 20 százalékát birtokló Fiat az első negyedévben 25 millió eurós mínuszról számolt be a tavaly ilyenkor mért 410 millió euróhoz képest. A teljes évet tekintve a torinói gyár 1,1-1,2 milliárd eurós kereskedési profittal számol.

Sergio Marchionne vezérigazgató a Bloomberg jelentése szerint úgy véli, hogy az idén minden szektor bővül majd, kivéve az autógyártást, amely megszenvedi, hogy az európai kormányok kivezetik a piacokról az autócsere-programokat. A vezérigazgató az átmenet évének nevezte 2010-et, Marchionne 15 százalékos eladáscsökkenéssel számol Európában, ahol a Fiat autóinak csaknem felét értékesíti.

Az olasz konszern várhatóan még ma ismerteti a Chryslerrel történő együttműködésre vonatkozó terveit. A vállalat idén új, kéthengeres motorral kezdi forgalmazni az 500-as modellt és egyben piacra dobja az Alfa Romeo Giuliettát. A vezér közlése szerint a következő két évben 8 milliárd eurót fordítanak a gyárak fejlesztésére, ennek kétharmadát Olaszországban költik el, ahol a jelenleg 650 ezerről 800 ezer – 1 millióra emelik a termelést. 2012-ig 17 új modellt vezetnek be és 13 már meglévő típust újítanak meg Marchionne tájékoztatása szerint.

negyedév Torinó autógyártás veszteség fiat modell piac
Kapcsolódó cikkek