Cégvilág

Földmoratórium: időt kér a kormány

A külföldiek földvásárlási tilalmának három évvel történő meghosszabítását kéri a magyar kormány az Európai Uniótól – jelentette be a kormány szerdai döntését Szollár Domokos kormányszóvivő. Az európai országokban nincs egységes szabályozás a birtok védelmére.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: el is juttatták Brüsszelbe a tárca által készített szakértői anyagot, amely részletesen megindokolja a moratórium meghosszabbításának kérését.

Az államtitkár úgy vélte, hogy a nyáron lefolytathatják a szakmai egyeztetéseket az unió illetékes bizottságaival, ezt követően a végleges változatot várhatóan ősszel benyújthatja a kormány. A döntés az bizottságában véleménye szerint januárra várható.

A földvásárlási tilalom kiterjesztését még az uniós csatlakozás előtt kérte Budapest, másik hat új tagállamhoz (a három balti ország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) hasonlóan. A csatlakozási szerződés alapján Magyarország esetében 2011-ig tart a korlátozás, ám ha a magyar vezetés bizonyítani tudja, hogy még 2011-ben is komoly árrobbanást idéz elő a piac felszabadítása, újabb három év haladékot kérhet erre.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Brüsszel Európai Unió földvásárlási moratórium
Kapcsolódó cikkek